Comunicat de presa cu privire la Casa Sofian din Botosani

In ziarul iesean ‘Evenimentul’ a fost publicat ieri, 6 iunie 2006, un articol in care este prezentata o istorie a Casei Sofian din Botosani, monument de arhitectura construit la sfarsitul secolului XIX, reprezentativ pentru stilul Art Nouveau (secession). Dupa cativa ani in care acest imobil a fost parasit, degradandu-se continuu, in anul 2003 a fost preluat, prin intermediul Ministerului Culturii si Cultelor, de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 1353 din 27 noiembrie 2002. In aceasta casa va functiona Centrul Social ‘Sf. Gheorghe’, in cadrul caruia va functiona o biblioteca electronica pentru copii si tineret. Casa Sofian va deveni, de asemenea, un spatiu de comunicari privind pastoratia copiilor si a tinerilor, privind spiritualitatea romaneasca si dialogul intercultural. In penultimul paragraf al ‘Protocolului de predare-primire’ dintre Consiliul Judetean Botosani si Mitropolia Moldovei si Bucovinei, se precizeaza: ‘Odata cu preluarea, Ministerul Culturii si Cultelor isi exercita drepturile si obligatiile ce-i revin in calitate de administrator de imobil, iar Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi exercita drepturile si obligatiile ce-i revin in calitate de beneficiar al folosintei gratuite’.

In articolul invocat la inceputul comunicatului se afirma ca ‘Mitropolia Moldovei si Bucovinei s-a angajat sa execute pe speze proprii refacerea monumentului’, dar ‘nu s-a facut nimic si monumentul se degradeaza pe zi ce trece’. In actul aditional la Protocolul incheiat intre Consiliul Judetean Botosani si Mitropolie la data de 9.01.2003, se precizeaza in mod expres care sunt obligatiile acesteia cu privire la Casa Sofian: ‘Pe intreaga perioada a exercitarii dreptului de beneficiar de folosinta, aceasta se obliga sa raspunda pentru asigurarea integritatii acestui imobil si pentru eventualele daune produse din culpa sa. Mitropolia Moldovei si Bucovinei – Protopopiatul Botosani, pe durata exercitarii dreptului de folosinta are obligatia de a a conserva si intretine bunul imobil’.

Desi Mitropolia nu s-a angajat prin Protocolul amintit ca va restaura si consolida acest monument de arhitectura, totusi a facut demersurile necesare pentru demararea acestor operatiuni. Mai intai, de la preluarea din anul 2003 si pana in prezent, Protopopiatul Botosani a suportat cheltuielile pentru lucrarile de reparatii ale acoperisului si paza imobilului. Chiar in anul in care a devenit ‘beneficiar de folosinta’, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a incheiat contractul nr. 172/11.09.2003 cu SC A.O.D. Exim SRL Iasi in vederea elaborarii urmatoarelor documentatii absolut necesare pentru efectuarea lucrarilor de consolidare si restaurare: releveu – piese scrise si foto; releveu – piese desenate; planuri topografice; studiu geotehnic. Aceste lucrari au fost finantate de Centrul Eparhial Iasi si Protopopiatul Botosani, valoarea lor fiind de 178.500.000 lei vechi.

In anul 2004, s-a elaborat expertiza tehnica pentru consolidare, restaurare, reparatii capitale si amenajare a ‘Casei Sofian’ – Botosani, costurile ei fiind achitate de Oficiul National al Monumentelor Istorice (O.N.M.I.), cu suma de 100 milioane de lei vechi, respectiv de Mitropolia Moldovei si Bucovinei cu suma de 37 milioane de lei vechi. Aceasta expertiza a primit avizul favorabil cu nr. 158/ M/2005.

Avand in vedere ca, in anul 2005, O.N.M.I. nu a mai alocat fondurile necesare finalizarii proiectarii, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la data de 1.05.2006, a incheiat contractul nr. 2937 pentru elaborarea documentatiilor Proiectului de Avizare, a Proiectului Tehnic si a Documentatiei de Executie, care urmeaza a fi finalizate pana in luna august 2006. Abia dupa avizarea acestor documentatii de catre Directia Monumentelor Istorice se va putea obtine autorizatia de consolidare si restaurare a imobilului.

Asadar, Mitropolia Moldovei si Bucovinei face tot posibilul pentru ca lucrarile de consolidare si restaurare la Casa Sofian din Botosani sa demareze in cel mai scurt timp. Insa, aceste lucrari trebuie sa se desfasoare cu respectarea legislatiei romanesti in domeniu. Chiar daca nu sunt vizibile, aceste eforturi facute de Mitropolie pentru obtinerea unor documentatii si avize trebuiau totusi consemnate de cei care au scris despre Casa Sofian, mai ales ca li s-au oferit datele respective.

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente