COMUNICAT DE PRESĂ: BISERICA SE ROAGĂ PENTRU SĂNĂTATE ȘI PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR

Având în vedere creșterea rapidă a numărului de îmbolnăviri prin diferite tipuri de gripă, Patriarhia Română îndeamnă ierarhii și clerul de la bisericile de mir și mănăstiri ca, împreună cu credincioșii mireni, în timpul sfintelor slujbe, să înalțe rugăciuni către Dumnezeu pentru sănătate, ocrotirea și izbăvirea de boală, pace, liniște și iertare de păcate, conform îndrumărilor din Liturghier (Adunare de cereri la diferite trebuințe din viața omului).

În același timp, în conformitate cu Protocolul de cooperare privind parteneriatul pentru asistență medicală și spirituală, încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății Publice în luna iulie 2008, recomandările medicilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin diferite tipuri de gripă – transmise de către Patriarhia Română centrelor eparhiale – trebuie popularizate de preoții Bisericii Ortodoxe Române în rândul credincioșilor, pentru a proteja și cultiva sănătatea tuturor cetățenilor.

De asemenea, recomandările medicale privind prevenirea îmbolnăvirilor de gripă vor fi aduse la cunoștința opiniei publice prin emisiuni și articole informative de către Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române prin Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS, publicațiile LUMINA, Agenția de știri BASILICA și pagina de internet www.patriarhia.ro.

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA ÎMBOLNĂVIRILOR PRIN GRIPĂ

MĂSURI GENERALE

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât și prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secrețiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Nasul și gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tușitului. Batistele personale nu se împrumută;

Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă și săpun;

Se vor evita pe cât posibil aglomerațiile;

Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecțiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionați etc.);

Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei și se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.

CE TREBUIE SĂ FACEȚI PENTRU A PREVENI CONTAMINAREA CU GRIPĂ:

Acoperiți-vă nasul și gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tușitului. Nu împrumutați batistele personale.

Nu duceți mâna la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă și săpun;

Evitați pe cât posibil aglomerațiile;

Evitați contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecțiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionați etc.);

Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei și se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.

Dacă aveți febră și semne de infecție respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respirație, dureri musculare), prezentați-vă de urgență la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecțioase.

SFATURI PENTRU PREVENIREA GRIPEI

PĂSTREAZĂ MINILE CURATE, spală-le în mod regulat – în special înainte de mâncare sau prepararea hranei. E obligatorie clătirea cu apă curgătoare curată.

ȘTERGE-ȚI MINILE DUPĂ SPĂLARE; Mâinile umede au mai multe șanse pentru răspândirea microbilor.

TINE MINILE DEPARTE DE FAȚĂ; în cazul în care cineva strănută, după care deschide ușa, următoarea persoană atingând mânerul, va intra în contact direct cu virusul. Deci, nu atinge ochii, nasul sau gura până la spălarea mâinilor.

PENTRU STRĂNUT FOLOSEȘTE O BATISTĂ; În timpul strănutului, se acoperă gura și nasul. Folosește batiste de o singură folosință.

PĂSTREAZĂ SUPRAFEȚELE CURATE; soluțiile speciale pentru spălat funcționează excelent, distrugând microbii.

DESCHIDE FEREASTRA; umiditatea și aerul curat pot fi benefice, dar acești factori nu sunt încă pe deplin testați împotriva virusului gripei porcine. Una din cele mai eficiente căi de a purifica aerul și a dilua virusul este pur și simplu deschiderea unei ferestre.

AI GRIJĂ DE TINE; Propriul sistem imunitar al organismului oferă cea mai bună protecție față de boală. O alimentație bună și variată, exerciții regulate sunt cele mai bune moduri de a rămâne sănătos și de a evita boala. În plus, dacă totuși ai cedat în fața gripei porcine, starea bună de sănătate îți va ajuta să treci peste boală fără multe complicații.

MASURI CARE SE POT LUA PENTRU PREVENIREA GRIPEI:

Spălați-vă pe mâini cât mai des, la intervale regulate, de preferință cu săpun lichid. Săpunurile cu alcool sunt cele mai indicate pentru a se evita răspândirea infecției. Purtați la dvs tot timpul un gel dezinfectant cu care să vă dați pe mâini atunci când nu aveți acces la apă și săpun.

Dacă strănutați sau tușiți și puneți mâna la nas sau la gură, mâinile trebuiesc spălate obligatoriu. Până atunci, nu vă atingeți ochii și nasul și nu dați mâna cu alți oameni, pentru că virusul se transmite și ‘din mână în mână’. Este indicat de asemenea să aveți un spray dezinfectant cu care să vă stropiți hainele înainte de a intra în casă sau la locul de muncă.

Faceți baie de doua ori pe zi și mențineți-vă curate casa și locul de muncă, astfel încât mediul înconjurător să nu fie propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Folosiți dezinfectant la curățenie, pentru a distruge germenii.

Învățați-i pe copii regulile de igienă, pentru că aceștia reprezintă o categorie cu riscuri mari de a contacta gripa porcină.

Folosiți măștile în locuri publice și mai ales în mijloacele de transport în comun. Acesta este cel mai bun mijloc de a vă feri de gripă, pentru că masca acționează ca o barieră în calea virusului.

Beți doar apă fiartă și răcită, pentru a evita intrarea microorganismelor în corpul dvs.

Ar fi bine să evitați toaletele publice, deoarece mulți oameni au obiceiul de a scuipa în toaletă și astfel gripa porcină se poate răspândi.

Dacă nu vă simțiți bine din alte cauze, ar fi de preferat să stați acasă, pentru că atunci când sunteți bolnavi, imunitatea e mai scăzută și aveți șanse mai mari să contactați boala.

Pentru cei foarte stresați, studiile sugerează ca fiind benefic consumul de vitamina C pe tot parcursul sezonului rece.

Adoptați o dietă echilibrată, nu consumați zahar si dormiți suficient pentru a vă menține sistemul imunitar într-o forma bună. Când sunteți odihniți, puteți lupta mai bine cu boala.

ATENȚIE:

Simptomele infecției cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere;

Simptomele gripei sezoniere: febra de la 39 în sus, tuse, secreții nazale apoase, dureri în gat;

Simptomele gripei porcine:

– Primele simptome: tuse seaca, secreții nazale apoase, jena in gat, febra între 37,5-38,5.

– Principalele simptome sunt: febra (peste 38ºC), oboseala, inapetența, tuse, durere in gat; unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stări de voma si diaree.

CARE ESTE DIFERENȚA ÎNTRE GRIPA SEZONIERĂ, GRIPA AVIARĂ, GRIPA PORCINĂ ȘI GRIPA PANDEMICĂ

Gripa sezonieră este cauzată de virusuri gripale care sunt adaptate să se răspândească în populația umană (gripa umană). Oamenii prezintă imunitate naturală la tulpinile care se află în circulație, și această imunitate poate fi crescută în urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviară este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecția la păsări. În mod similar gripa porcină este cauzată de virusuri gripale adaptate pentru infecția la porci. Toate aceste îmbolnăviri prezintă aceleași simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii și animalele pot schimba între ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, în mod uzual după contact direct cu animalele bolnave.

Amestecarea virusurilor gripale umane și animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta și a se transmite la oameni. În acest caz, oamenii pot să nu aibă deloc imunitate față de acest virus nou.

Gripa pandemică este definită ca fiind apariția unui nou virus gripal care se răspândește cu ușurință la oameni. Când apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturală pentru a fi protejați împotriva lui. Ca urmare, există riscul ca aceste virusuri gripale noi să determine apariția unei pandemii de gripă daca virusul se transmite cu ușurință de la om la om.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Ziua Colegiului Național Sfântul Sava

Elevii și profesorii prestigioasei instituții de învățământ, Colegiul Național Sfântul Sava, au serbat ziua liceului, vineri, 3 decembrie 2021, în contextul apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie). Sărbătoarea a debutat cu o…