Comunicat de presă: BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ SOLIDARĂ CU SINISTRAȚII

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

Urmare Apelului Patriarhiei Române la rugăciune și solidaritate creștină cu cei afectați de inundațiile din nord-estul țării (30 iunie 2010), ierarhii, preoții, monahii și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din țară și străinătate organizează colecte de bani și bunuri materiale pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

Până în prezent, prin intermediul sectoarelor social-filantropice ale Arhiepiscopiei Iașilor, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sub coordonarea Biroului de asistență socială al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, eparhii și parohii din Patriarhia Română au distribuit familiilor sinistrate cu sprijinul preoților parohi din localitățile afectate sute de tone de alimente neperisabile, pâine, cozonaci, dulciuri, apă minerală, cereale, cartofi, îmbrăcăminte, mobilier, aparatură electrocasnică, materiale de construcție și alte bunuri de strictă necesitate.

Imediat după revărsarea nemiloasă a apelor, Arhiepiscopia Iașilor a oferit un prim ajutor familiilor sinistrate din localități afectate de inundații din județele Iași, Neamț și Botoșani. O atenție specială a fost acordată ajutorării sinistraților din orașul Dorohoi, județul Botoșani, localitatea cea mai afectată de inundații din această Arhiepiscopie. Mai multe familii rămase fără adăpost continuă să fie găzduite la căminul seminarului teologic ortodox din Dorohoi până când locuințele lor distruse de revărsarea apelor vor fi refăcute.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților reconstruiește în prezent 28 de case la Dornești și alte 10 locuințe în Zamostea și Zvoriștea, localitățile cele mai afectate de inundații din județul Suceava.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a venit în sprijinul sinistraților din parohiile eparhiei cu alimente neperisabile, apă, îmbrăcăminte și materiale de construcție, o atenție specială fiind acordată situației grave din comuna Sănduleni, județul Bacău.

Arhiepiscopia Dunării de Jos a oferit adăpost și două mese pe zi, timp de două săptămâni, celor peste 800 de jandarmi și militari care au consolidat digurile pe Dunăre și râurile Siret și Prut.

Până la data de 9 august 2010, în conturile pentru sinistrați ale Patriarhiei Române deschise la Banca Comercială Română, filiala Sector 4, București,

RO54RNCB0075004895030091(Lei),

RO27RNCB0075004895030092(Euro),

RO97RNCB0075004895030093(USD),

au fost depuse pentru început de către persoane fizice, parohii și alte persoane juridice contribuții în valoare totală de peste 400.000 lei.

Ca urmare, în ședința de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc din 5 august 2010, s-a hotărât repartizarea a 300.000 de lei, după cum urmează: către Arhiepiscopia Iașilor (100 000 lei), către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților (100 000 lei) și către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (100 000 lei), pentru continuarea lucrărilor de reconstrucție sau reparație a caselor afectate de inundații și pentru ajutorarea familiilor sinistrate.

La finalizarea colectei de bani, sumele adunate de parohiile ortodoxe din țară și străinătate vor fi depuse prin intermediul centrelor eparhiale în cele trei conturi ale Patriarhiei Române, menționate mai sus. Ulterior, sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române va distribui sumele colectate pentru continuarea ajutorării familiilor sinistrate în urma prezentării situației concrete a pagubelor materiale de către eparhiile din zonele afectate de inundații.

În ședința de lucru a Sfântului Sinod de la sfârșitul lunii octombrie 2010, pe baza informărilor din partea eparhiilor ortodoxe române din țară și străinătate, va fi prezentată și, apoi, dată publicității situația exactă a ajutorului financiar și material acordat sinistraților de către clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române în urma inundațiilor de anul acesta.

Patriarhia Română mulțumește tuturor celor care au răspuns deja sau urmează să dea curs apelului la solidaritate creștină cu familiile afectate de inundații în anul 2010, mai ales în nord-estul României.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…