COMUNICAT DE PRESĂ: Biserica Ortodoxă Română sfințește Marele Mir pentru a douăzecișiuna oară

În primele trei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos (29-31 martie 2010), la Mânăstirea Antim din București va avea loc prepararea Marelui Mir, care va fi sfințit în timpul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în Joia Mare (1 aprilie 2010), informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Sfințirea Marelui Mir reprezintă manifestarea vizibilă a sinodalității unei Biserici Autocefale Ortodoxe și responsabilitatea ei pastorală deplină.

Marele Mir se pregătește și se sfințește în momentul în care cantitatea de mir existentă se apropie de epuizare în funcție de cerințele lucrării pastoral-misionare a Bisericii. Marele Mir se prepară din următoarele ingrediente: ulei de măsline de cea mai bună calitate, vin alb și multe mirodenii și aromate care simbolizează darurile Duhului Sfânt. După sfințire Marele Mir se numește SFNTUL ȘI MARELE MIR. El va fi folosit pentru Taina Mirungerii (după Botez), sfințirea, resfințirea bisericilor și sfințirea Antimiselor.

Pentru prepararea Marelui Mir de anul acesta, uleiul de măsline a fost oferit în dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de către Arhiepiscopia Tomisului. Cele cincisprezece plante aromate și cea mai mare parte din cele treizeci de uleiuri esențiale necesare au fost procurate din străinătate, respectiv din Egipt, Iordania, Siria, Franța, Bulgaria, Spania și de la Ierusalim, cu sprijinul financiar al eparhiilor ortodoxe române din țară și străinătate. Celelalte uleiuri esențiale au fost dăruite Patriarhiei Române de Părintele arhimandrit prof. dr. QAIS SADIQ din Patriarhia Antiohiei, care a studiat teologia în România și vizitează periodic credincioșii ortodocși arabi din țara noastră.

Datorită importanței pe care Sfântul și Marele Mir o are în Biserică și în viața credincioșilor, acesta se păstrează la loc de cinste în Sfântul Altar și se folosește, cu toată evlavia cuvenită, doar atunci când este cazul.

După sfințirea Marelui Mir de anul acesta, fiecare eparhie din cuprinsul Patriarhiei Române va primi o cantitate de cinci litri de Sfânt și Mare Mir într-o amforă de inox, confecționată special în Grecia. O parte din această cantitate se va păstra la fiecare Catedrală eparhială pentru sfințirea Antimiselor, târnosirea și resfințirea bisericilor, iar altă parte va fi distribuită parohiilor din eparhie pentru săvârșirea Tainei Mirungerii.

Pentru prima dată Biserica Ortodoxă Română a sfințit Marele Mir în Joia Mare (25 martie) din anul 1882. Sfințirea s-a făcut de către Mitropolitul primat Calinic Miclescu și ierarhii Sfântului Sinod la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din București, cu trei ani înainte de recunoașterea de către Patriarhia Ecumenică a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885).

După ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (1925), Marele Mir a fost sfințit pentru prima oară de patriarhul Miron Cristea și membrii Sfântului Sinod la 1 aprilie 1926. Până în prezent, în Biserica Ortodoxă Română, Marele Mir a fost sfințit de 20 de ori (1882, 1894, 1906, 1921, 1936, 1934, 1942, 1950, 1955, 1958, 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1996, 2002, 2007).

Sfințirea Marelui Mir de anul acesta, pentru a douzecișiuna oară în Biserica Ortodoxă Română, se înscrie în seria manifestărilor din 2010, proclamat de către Sfântul Sinod ca Anul omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei românești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…