COMUNICAT DE PRESĂ: Apel la înțelepciune

În legătură cu cele afirmate în articolul intitulat „Preafericite, nu te băga argat la tătarul posedat și nu târî Biserica Ortodoxă în mocirla mafiei…”, apărut în publicația „România Mare”, patronată de către domnul Corneliu Vadim Tudor, facem următoarele precizări:

Patriarhul României aparține tuturor credincioșilor ortodocși români din țară și străinătate și, ca atare, nu poate fi confiscat de un partid sau de un om politic, în funcție de preferințe sau interese partinice sau personale.

Sfințirea bisericii din incinta Palatului Cotroceni a reprezentat – pe lângă îndeplinirea unei responsabilități arhierești a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care este și Arhiepiscop al Bucureștilor – o îndatorire morală, indiferent cine ar fi fost președintele României, devreme ce a fost sfințit altarul unei foste mănăstiri. Un altar trebuie sfințit și cinstit prin oficierea de slujbe, așa cum au lăsat prin testament ctitorii, iar nu abandonat, ca în timpul regimului comunist de tristă amintire.

Îl informăm pe domnul Corneliu Vadim Tudor – care inventează și insinuează neadevăruri referitoare la întâlniri secrete – că ultima vizită la Patriarhia Română a domnilor Emil Boc și Adrean Videanu a fost în ziua de 23 ianuarie 2009, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2009), eveniment organizat de către Patriarhia Română, Președinția României și Academia Română. În același timp, în discuțiile cu reprezentanții clasei politice, Patriarhul României, în spiritul neutralității politice a Bisericii Ortodoxe Române, nu abordează chestiuni care țin de confruntarea electorală între partide sau oameni politici, chiar dacă aceștia încearcă să-l informeze despre situația în care se află țara.

Cât privește insinuarea de arghirofilie, aceasta este cu totul nedreaptă devreme ce actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române nu folosește niciodată banii oferiți Bisericii în scop personal, ci, mai mult, ajută Biserica din banii săi pentru realizarea unor lucrări bisericești, iar noua Catedrală Patriarhală nu va fi proprietate personală, ci o clădire de utilitate publică reprezentativă pentru viața religioasă a poporului român.

Este trist că domnul Coneliu Vadim Tudor dezinformează opinia publică, denigrează și încearcă să îl șantajeze pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, deși nu ezită să folosească în clipuri electorale imagini în care apare împreună cu Patriarhul României și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Oare, mai are sens să ne întrebăm cum este posibil ca – după ce domnul Corneliu Vadim Tudor a participat sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor și hramul Catedralei Patriarhale (27 octombrie), precum și la agapa oferită de Patriarhia Română cu acest prilej – a doua zi, în săptămânalul „România Mare” să apară un material calomnios la adresa Patriarhului României? De aceea, facem apel la înțelepciunea de a folosi cuvintele în mod drept și demn, ca un fiu al Bisericii, nu ca unul ostil ei.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente