Comunicat: De la clișeul tendențios la realitatea evidentă

În suplimentul Aldine al cotidianului România Liberă din, 1 august 2008, pagina 17, a apărut editorialul intitulat Ierarhii BOR, semnat de domnul Marius Vasileanu. Constatând o serie de opinii discutabile ale autorului, consecințe, probabil, ale unor clișee tendențioase și ale unei analize superficiale, Patriarhia Română precizează:

Este nedrept și nedemn ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Române să fie acuzați – în flagrantă contradincție cu realitatea – că nu coboară în mijlocul turmei de credincioși și că nu se implică în problemele oamenilor. Probabil, prezența Bisericii Ortodoxe Române în topul încrederii românilor, în mod constant, de aproape 19 ani, trezește unora invidie sau cel puțin iritare. Este posibil și ca atitudinea antiierarhică constantă a unor jurnaliști să reprezinte fie o reminiscență a ideologiei „luptei de clasă” din regimul comunist, fie o componentă dintr-un program camuflat care are ca scop crearea de tensiuni artificiale între ierarhi, pe de o parte, preoți și credincioși, pe de altă parte, după principiul: Bate-voi păstorul și se va risipi turma (Matei 26, 31).

Fără a avea pretenția că nu mai este nimic de completat sau îndreptat în activitatea pastoral-misionară și social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, apreciem, totuși, că, la ora actuală, ierarhii noștri au atât conștiința misiunii lor în societatea de astăzi, cât și spiritul jertfelniciei.

Niciodată în istoria Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii acesteia nu au slujit de mai multe ori pe lună Sfânta Liturghie sau au participat la ea în catedrale, biserici parohiale și mănăstiri din eparhii; nu au efectuat atâtea vizite pastorale și inițiat atâtea programe și proiecte social-filantropice și culturale, ca în perioada ultimilor 18 ani (din 1990 încoace). Oricine dorește să se convingă de această realitate, poate să citească agenda de lucru a ierarhilor și să asculte emisiunile informative difuzate de Radio Trinitas al Patriarhiei Române, în special cele din zilele de sâmbătă și duminică sau din ajunul sărbătorilor religioase, pentru a afla programul slujbelor liturgice și misionare ale ierarhilor ortodocși români în eparhiile pe care le arhipăstoresc sau ca invitați în alte eparhii.

Nu puține sunt situațiile în care ierarhii, preoții și diaconii de la parohii și mănăstiri jertfesc multă energie, cu timp și fără timp, pentru a împlini misiunea lor în mijlocul credincioșilor sau în folosul acestora.

Chiar dacă ar exista, însă, cazuri excepționale de insuficientă implicare în misiunea pastoral – misionară și socială, considerăm că acestea nu trebuie – în duh totalitar de generalizare – folosite, în mod automat, ca motiv de a acuza întreaga ierarhie că nu „coboară la turmă”, adică în mijlocul poporului dreptcredincios.

Clișeul mental care prezintă pe ierarh ca prinț al Bisericii medievale, întâlnit chiar și azi la unii jurnaliști cu mentalitate anticlericală, nu mai corespunde realității contemporane, ierarhii noștri fiind azi slujitori foarte activi și păstori responsabili în viața Bisericii, preocupați de misiunea ei în fața provocărilor unei societăți din ce în ce mai afectată de secularism nihilist, de sectarism religios, de sărăcie constantă, de criză a familiei și a valorilor tradiționale.

Ca atare, în loc de a folosi clișee artificiale și analize sumare, este de preferat să cunoaștem mai bine agenda de lucru a ierarhilor ortodocși români și activitățile multiple pastoral-misionare și social-culturale ale lor și ale clerului ortodox român în general.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente