Componentele majore ale relatiei Biserica – Stat

La sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului Eparhial Iasi se deruleaza timp de doua zile Simpozionul International ‘Biserica si stat in Europa de Est’. Evenimentul este organizat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei in colaborare cu Centrul de studii post-comuniste ‘St. Francis Xavier University’, din Canada. Acest eveniment deosebit de important reuneste profesori si cercetatori din SUA, Canada, Rusia, Anglia, Bulgaria, Estonia si Romania. Deschiderea simpozionului a fost facuta in aceasta dimineata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a vorbit celor prezenti despre complexitatea si actualitatea temei abordate. IPS Sa s-a referit mai intai la noul context al relatiilor dintre Biserica si Stat din tarile Europei de Est, tari in care, dupa 1989, guverneaza principiile democratice: ‘Tema simpozionului este complexa si actuala. In timpul regimului comunist lupta Bisericii viza supravietuirea si dobandirea unei libertati minime. Astazi, un stat care devine pluralist si democratic, Bisericile si alte culte religioase trebuie sa-si redefineasca relatiile cu Statul si sa fie activ prezente in societate. Componentele majore ale acestor noi relatii sunt:

1. libertatea cultelor se manifesta intr-un stat laic si intr-o societate pluralista din punct de vedere politic si religios;

2. autonomia juridica a cultelor fata de Stat nu exclude cooperarea lor cu statul in viata societatii;

3. contributia cultelor la viata societatii este profund limitata de fenomenul secularizarii societatii. Deci, exista libertate juridica, dar acolo unde societatea e foarte secularizata, ca de pilda Cehia, contributia cultelor este limitata nu de catre stat, ci datorita fenomenului secularizarii societatii, si este marginalizata, nu in acelasi fel ca si in timpul statului comunist, dar in mare masura exista aceasta frustrare si aceasta constatare in societatea secularizata, adesea atee declarata in mod liber, este o limita adusa contributiei cultelor la viata societatii’.

Comentarii Facebook


Știri recente