Competiție pentru elevi, lansată de Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Petroniu, Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Sălaj, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ‘Speranța’ Zalău și Școala Gimnazială ‘Simion Bărnuțiu’ Zalău organizează concursul ‘Biserica, lăcaș de închinare’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Acest concurs școlar este unicul pentru disciplina religie înscris de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în Calendarul concursurilor naționale școlare organizate în anul școlar 2010-2011, conform Episcopiei Sălajului. Concursul are ca scop manifestarea dragostei față de Dumnezeu și Biserică, prin cultivarea sensibilității artistice și familiarizarea cu spațiul liturgic.

Ca obiective sunt amintite: stimularea interesului elevului pentru înțelegerea și păstrarea legăturii omului cu Dumnezeu; dezvoltarea capacității de exprimare plastică individuală a sentimentelor religioase prin compoziții plastice expresive și creative; dezvoltarea dragostei pentru frumosul din viața socială și tradițiile noastre; realizarea revistei electronice și a CD-ului cu materialele înscrise în concurs, conform organizatorilor. Concursul se desfășoară pe trei secțiuni: desen, colaj și fotografie. Pot participa la concurs și expoziție elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal. Cadrele didactice la disciplina religie, participante la concurs, vor trimite plicul recomandat cu lucrările elevilor și un CD cu lucrările scanate.

Acestea vor fi expediate până la data de 25 martie 2011, primirea și înregistrarea lucrărilor va avea loc în perioada 25 martie – 8 aprilie 2011, iar evaluarea lucrărilor este prevăzută pentru perioada 8 aprilie – 4 mai 2011. Realizarea unei reviste virtuale cu lucrările copiilor va avea loc în perioada 4 – 10 mai 2011, iar vernisajul expoziției va fi stabilit la o dată în cursul lunii mai, urmând ca expedierea diplomelor și a premiilor să aibă loc în lunile mai-iunie 2011.

Rolul ziditor al picturii religioase

Organizatorii susțin că ‘dacă cuvântul și cântarea Bisericii sfințesc sufletul prin auzire, pictura religioasă îl sfințește prin văz, după cuvântul Sfântului Evanghelist ‘Luminătorul trupului este ochiul’ (Matei 6, 22)’. ‘Aflându-ne în fața unei picturi religioase, simțim rolul ei ziditor de suflet. Prin acest concurs vom aprecia strădaniile izvorâte din candoarea sufletelor elevilor, de la noi, din întreaga țară, care au zugrăvit cu măiestrie și au pus multă dragoste în realizarea acestor picturi. Expoziția urmărește să pună o amprentă puternică asupra elevilor, îndemnându-i să Îl caute pe Dumnezeu în viața de zi cu zi. Pecetea concursului și expoziției este însuși Iisus Hristos, care îi transformă pe elevi în oameni care Îl iubesc pe Dumnezeu, cu o viață morală deosebită, adevărate modele în societatea contemporană. Angajându-se în acest proiect, ei vor da slavă lui Dumnezeu, rugându-L să le îmbogățească creativitatea, să le răsplătească eforturile și să-i facă părtași ai vieții veșnice, în Biserica măririi, alături de El’, mai spun organizatorii. Concursul este coordonat de pr. Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului, prof. Ioan Abrudan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean, prof. Claudia Boha, inspector de specialitate, Doina Cociș, director DJCPN Sălaj, prof. Maria Lupșea, director Școala Gimnazială ‘Simion Bărnuțiu’, Mihai Boldan, director la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ‘Speranța’ Zalău, Ioan Ciocmărean, profesor de religie.

Comentarii Facebook


Știri recente