Comemorarea primului mitropolit al Banatului

Marți, 21 februarie, la împlinirea a 43 de ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului, în prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, în localitatea Bozovici a avut loc lansarea cărții ‘Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică’. Cartea a apărut la Editura Universității de Istorie din Oradea, autorul acesteia fiind pr. prof. dr. Petrică Zamela.

Evenimentul cultural a fost precedat de o slujbă de pomenire a mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului. Slujba a fost oficiată în capela școlară cu hramul ‘Buna Vestire’ din incinta Liceului Teoretic ‘Eftimie Murgu’ din Bozovici, de către chiriarhul locului. La slujbă au participat preoți de pe Valea Almăjului, cadre didactice și elevi ai liceului. Autorul cărții, care este profesor de religie în instituția de învățământ amintită, a fost hirotesit sachelar la finalul slujbei de pomenire.

Mai apoi, într-un cadru festiv, în incinta Școlii Generale din Bozovici, a avut loc lansarea cărții, manifestare culturală care s-a bucurat de prezența oamenilor de cultură și a intelectualilor de pe Valea Almăjului.

Cu acest prilej, Preasfințitul Lucian a vorbit celor prezenți despre lucrarea monografică despre primul mitropolit al Banatului.

‘Această carte ne dezvăluie atât un adevăr istoric, cât și un adevăr despre credință și mărturisire. Tocmai în acest an omagial dedicat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor lansăm o carte despre mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, care vine să tămăduiască și să vindece o parte din rănile trecutului, o parte din istoria Bisericii bănățene, din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această carte, ‘Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică’, vine să tămăduiască, în parte, rănile pe care ni le-au provocat cei care nu l-au iubit pe Dumnezeu, rănile pe care le-au provocat cei care la mijlocul secolului al XIX-lea au făcut un pact cu neadevărul. Cartea de față vine să dezvăluie, cum spunea și părintele autor, o parte din adevărul istoric, vine să dezvăluie și să ne lumineze despre ceea ce s-a întâmplat în vremea aceea. Credem că adevărul ne va face liberi pe toți, dar adevărul spus până la capăt. Însă îi mulțumim părintelui profesor pentru această carte pe care astăzi o lansăm, pentru că într-adevăr prin această carte vedem o parte din lumina care trebuie să strălucească și în zona aceasta întunecată a istoriei Țării Banatului’, a spus Preasfințitul Lucian.

La rândul său, autorul a mărturisit: ‘Lucrarea a apărut inițial ca și teză de doctorat, ca și dorință, atât a mea, cât și a îndrumătorilor pe care i-am avut în cadrul studiilor doctorale, de a afla adevărul și ca dorință de deconspirare a unor neadevăruri care planau asupra primului mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu’.

Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului a fost ierarh al Eparhiei Caransebeșului între anii 1934 și 1941. A păstorit apoi ca episcop al Timișoarei, iar în anul 1947 a devenit primul mitropolit al Banatului. La solicitarea autorităților comuniste a fost demis la 18 decembrie 1961, având domiciliu forțat la Mănăstirea Cernica. A trecut la cele veșnice la data de 21 februarie 1969, fiind înhumat în cimitirul din localitatea natală, Cornești, județul Timiș. În luna aprilie a anului 1993, conducerea Mitropoliei Banatului a decis reînhumarea sa în necropola de sub altarul Catedralei mitropolitane din Timișoara.

Comentarii Facebook


Știri recente