Comemorarea eroilor și alaiul colindătorilor în Episcopia Caransebeșului

La sfârșitul acestei săptămâni în Episcopia Caransebeșului, mai precis în orașul Oravița și municipiul Caransebeșului, s-au comemorat eroii revoluției decembriste din 1989 în cadrul manifestării tradiționale numită sugestiv „Alaiul Colindătorilor”.

Astfel în după amiaza zilei de 19 decembrie, în fața primăriei din Oravița a avut loc o scurtă slujbă de pomenire, în memoria celor care au căzut pentru libertate și demnitate, după care colindătorii, veniți din satele învecinate orașului Oravița, având în frunte pe Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, însoțit de preoți din protopopiatul Oravița au plecat colindând în alai pe străzile orașului, până la Casa de Cultură Orășenească.

În această locație, grupul „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, corala preoților din protopopiatul Oravița, corul Episcopiei Caransebeșului și instrumentiști de la Liceul de Artă sabin Păuța din Reșița, au susținut concertul de colinde „Crăciunul pentru fiecare suflet.

Având aceleași sentimente de recunoștință față de eroii Revoluției Române, duminică 20 decembrie s-a săvârșit la catedrala episcopală „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș Sf. Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi Ca invitați speciali ai Episcopiei Caransebeșului în acest an, la Sf. Liturghie arhierească răspunsurile au fost date de corul facultății de Teologie din Arad condus de prof. univ. dr. Mircea Buta.

După săvârșirea Sf. Liturghii, Ierarh, autorități centrale și locale împreună cu preoții și colindătorii satelor învecinate ale municipiului au plecat în alai, colindând străzile caransebeșene. În fața noii catedrale episcopale cu hramul Învierea Domnului s-a săvârșit o scurtă slujbă de pomenire a eroilor, după care colindătorii au primit daruri din partea Episcopiei Caransebeșului.

Cetele colindătorilor, pe lângă prezentarea veștii nașterii Mântuitorului Iisus Hristos au prezentat și câte un moment închinat revoluționarilor care și-au vărsat sângele în revoluția din decembrie 1989, mai întâi în Timișoara, iar mai apoi în toată țara. Manifestarea „Alaiul Colindătorilor”, inițiată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în Episcopia Caransebeșului, aflată în acest an la a III a ediție, se va încheia marți 22 decembrie în municipiul Reșița.

Comentarii Facebook


Știri recente