Comemorarea eroilor Revoluției

La Catedrala patriarhală a fost săvârșită ieri, 22 decembrie 2011, slujba de pomenire a eroilor Revoluției din decembrie 1989. Zeci de persoane, revoluționari sau rude ale victimelor Revoluției au venit și la monumentele și troițele din Capitală ridicate în cinstea eroilor, pentru a aduce omagiu celor care s-au jertfit pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.

Slujba de pomenire din Catedrala patriarhală a fost săvârșită de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor format din preoți și diaconi.

La finalul slujbei de pomenire, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța eroilor care s-au jertfit pentru neam și a adus un omagiu celor care au murit în decembrie 1989.

‘În aceste zile, la împlinirea a 22 de ani de la căderea regimului comunist ateu, pe întreg cuprinsul țării noastre, în biserici, la cimitirele, mormintele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989, ierarhi, preoți și diaconi înalță rugăciuni de pomenire pentru cei care și-au jertfit viața pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român. Pomenirea morților și cinstirea eroilor își au originea în legătura nemijlocită dintre Biserica luptătoare de pe pământ și cea triumfătoare din ceruri, întemeiată pe jertfa Mântuitorului Hristos. Biserica a învățat dintotdeauna că nu există progres duhovnicesc fără jertfă, că nu poate fi dobândită Împărăția cerurilor fără luptă, strădanie și stăruință în faptă și rugăciune. Pentru a ne ajuta în demersul de a dobândi viața veșnică, nemurirea, Dumnezeu a sădit în fiecare dintre noi dorința de libertate, ca sursă permanentă de înviorare duhovnicească. Lupta duhovnicească a cuvioșilor, a martirilor și a tuturor sfinților a avut ca rodire de la Dumnezeu, prin lucrarea Duhului Sfânt, accederea lor în Împărăția cerurilor. Prin analogie, eroii neamului românesc care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori și la Revoluția din decembrie 1989, mărturisind cu piepturile și cu mâinile goale înaintea tancurilor și a gloanțelor: ‘Vom muri și vom fi liberi!’ sau ‘Cu noi este Dumnezeu!’, se înalță în demnitate în fața lui Hristos, care S-a jertfit pe Sine pentru lumea întreagă, care va crede în El. De aceea, ei rămân prezenți în rugăciunile Bisericii, fiind pomeniți în fiecare zi la Sfânta Liturghie, spre iertarea păcatelor și dobândirea Împărăției cerurilor. Prin Biserică, amintirea acestor eroi se sfințește, numele lor fiind rostit de către preot în cadrul liturgic binecuvântat’, a spus Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul.

Eroii, pomeniți și în Piața Revoluției

Manifestări pentru pomenirea revoluționarilor care au murit în timpul luptei împotriva regimului comunist ateu au avut loc ieri-dimineață și la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției din Piața Revoluției, unde un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de pomenire, iar Regimentul 30 de Gardă și protocol ‘Mihai Viteazul’ a realizat un ceremonial militar și a depus jerbe de flori din partea mai multor asociații ale revoluționarilor și ale autorităților. De aici, manifestările au continuat la Radiodifuziunea Română și la Televiziunea Română, precum și în alte locuri în care eroii și-au jertfit viața în 1989.

Comentarii Facebook


Știri recente