Comemorarea a 15 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Dumitru Stăniloae

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vineri, 3 octombrie 2008, orele 12.00, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, va oficia o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Dumitru Stăniloae din cimitirul mănăstirii Cernica, cu prilejul comemorării a 15 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

***

Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut la data de 16 noiembrie 1903, în localitatea Vlădeni, județul Brașov. Licențiat în litere la București și doctor în teologie la Cernăuți, tânărul Dumitru Stăniloae a urmat specializări la Atena, München, Paris, Berlin și Constantinopol (Istanbul).

Director al ziarului Telegraful Român timp de 12 ani (între 1934 – 1945) și rector al Academiei Teologice din Sibiu (1936 -1945), a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, fiind întemnițat între anii 1958 – 1963. După ieșirea din temnița comunistă, a fost reintegrat profesor la Facultatea de Teologie din București. Opera teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae (cea mai importantă lucrare fiind considerată Teologia Dogmatică Ortodoxă în 3 volume, o sinteză a gândirii sale teologice) cuprinde 90 de cărți, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 35 de cuvântări comemorative, 475 de articole de ziar și 17 interviuri. Din anul 1946 a tradus din scrierile Sfinților Părinți, punând bazele unei literaturi filocalice în limba română.

În anul 1991, Părintele Dumitru Stăniloae a fost ales membru titular al Academiei Române, iar anul următor i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. Considerat unul dintre cei mai importanți teologi ai sec. al XX-lea, Părintele Dumitru Stăniloae a primit, în semn de recunoaștere a operei sale teologice, titluri academice și din partea unor universități de prestigiu din străinătate (Tübingen, Paris, Londra și Belgrad).

BIROUL DE PRESĂ

AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente