Colocviul internațional Geniu și Memorie Colectivă la Mănăstirea Putna

Mânăstirea Putna găzduiește până joi, 25 august, Colocviul internațional „Geniu și Memorie Colectivă”, organizat de Fundația „Credință și Creație”. Anul aceasta, colocviul este dedicat scriitorului Ion Creangă, întrucât s-au împlinit 130 de la publicarea „Amintirilor din copilărie”.

Evenimentul a debutat duminică cu o serie de manifestări culturale, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii Putna: „Au fost prezentate o serie de lucrări plastice care au înregistrat de-a lungul vremii operele lui Creangă, evocate de academicianul Dan Hăulică. A fost lansat, apoi, volumul patru al revistei Caietele de la Putna care unește comunicările simpozionului din anul anterior. De asemenea, a fost prezentat filmul Cântec pentru Țara de Sus – Glasurile Putnei de către autorul muzicii, domnul rector Viorel Munteanu de la Universitatea de Artă George Enescu din Iași. Zilele de 22 și 23 august au fost rezervate comunicărilor. Printre invitați se numără academicienii Eugen Simion, Dan Hăulică și Alexandrina Cernov, alături de alte cadre didactice universitare și cercetători din București, Iași, precum și din alte orașe ale țării”.

Manifestările de la Putna au continuat astăzi, 23 august, cu dezvelirea bustului Mitropolitului Visarion Puiu.

„Am adus două argumente. A fost mitropolit al Bucovinei și a ctitorit arhondaricul acesta de la Putna care inițial se dorea a fi o casă pentru preoți, iar astăzi adăpostește pelerinii care vin și doresc să își plece genunchii în fața mormântului marelui Ștefan”, a spus părintele arhimandrit Melchisedec Velnic.

Colocviul internațional „Geniu și Memorie Colectivă” se va încheia joi, 25 august, la Mănăstirea Golia. Până atunci participanții se vor deplasa la Fălticeni, Humulești, Neamț și Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente