Colocviul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat ieri la Centrul Eparhial Iași

În Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași a avut loc ieri, 23 septembrie, Colocviul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, informează ediția de astăzi a cotidianului ‘Ziarul Lumina’. La final, preoții participanți au primit aparatură tehnică necesară pentru desfășurarea orelor de cateheză și înființarea de centre catehetice pentru formarea preoților.

La această întrunire a participat pr. Constantin Naclad, inspector coordonator al Biroului de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Eugen-Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și opt preoți din Arhiepiscopia Iașilor care desfășoară intens proiectul „Hristos împărtășit copiilor” și alte activități cu tinerii. În deschiderea colocviului, pr. Sebastian Teacu a vorbit despre desfășurarea activităților catehetice în parohiile din Arhiepiscopia Iașilor. „De-a lungul proiectului au fost atât reușite, cât și lucruri care au împiedicat într-un fel derularea unor activități cu tinerii și copiii. De fiecare dată, însă, au existat preoți plini de curaj care au pus mult suflet în acest proiect. La întâlnirea de astăzi (n.r. – ieri) trebuie să vorbim și despre răsplătirea unei jertfe desfășurată în parohii. Ne-am dorit să fie o deschidere festivă a anului catehetic, pentru a impulsiona și pe alți preoți, însă am considerat că cel mai bine este să-i răsplătim pe cei care au avut motivație de la Dumnezeu în misiunea lor. Sfințiile voastre ați fost invitate aici pentru că sunteți multiplicatori de activitate catehetică în comunitățile și în protopopiatele din care faceți parte. La această întrunire nu sunt preoți din cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, ci preoți care s-au remarcat constant și intens în activitatea catehetică”, a amintit pr. Sebastian Teacu.

Protos. Hrisostom Rădășanu a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, remarcând, în același timp, faptul că programul „Hristos împărtășit copiilor” ține de însăși ființa Bisericii. „Nu se poate să existe o slujire preoțească autentică fără Hristos împărtășit nu numai copiilor, ci și adulților. M-aș bucura dacă această rădăcină mică numită «Hristos împărtășit copiilor», la un moment dat, va odrăsli, va face o tulpină, câteva frunze și un rod binecuvântat care să fie prezentat înaintea Domnului. Scopul nostru, în calitate de cateheți, este să scoatem în evidență pe altcineva care face ca aceste programe să fie pline de sens, să fie raționale, inteligibile și cu folos”, a spus protos. Hrisostom Rădășanu. Pr. Constantin Naclad a amintit în alocuțiunea sa faptul că Arhiepiscopia Iașilor este un indicator în ceea ce privește activitatea catehetică, dar și inițiatoarea proiectului „Hristos împărtășit copiilor”. „Imaginea Iașului în celelate eparhii este una «de legendă». Toți gândesc că Arhiepiscopia Iașilor este un model pentru celelalte eparhii. M-am gândit ca în Arhiepiscopia Iașilor să se dezvolte aceste centre catehetice. Sfințiile voastre sunteți cei care ați probat în timp că activitatea catehetică are roade și că ceea ce faceți poate să devină model pentru ceilalți. Sugestia Înalt Preasfințitului a fost aceea de a exista câteva centre care să radieze în jur roadele care vin din activitate, iar ceilalți preoți să se molipsească. Ceea ce faceți fiecare în zona în care vă aflați se poate constitui într-un centru care să atragă interesul celorlalți. Acest proiect urmărește să aducă cuvântul lui Dumnezeu în inima copiilor și să-l integreze pe copil în viața Bisericii mai mult decât poate să o facă ora de Religie”, a remarcat pr. Constantin Naclad. Pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, a sugerat ca pe viitor să se desfășoare demonstrativ câteva cateheze în prezența preoților care nu aplică proiectul. „Astfel, preoții vor vedea cum se derulează programul și, la rândul lor, vor face același lucru. Pe mulți îi sperie ideea aceasta de noutate. Am constatat că, odată începută această activitate, este benefică pentru parohie. Faptul că ai copiii aproape de biserică este o gură de aer curat în viața parohiei”, a afirmat pr. protopop Nicolae Crăciun.

La finalul colocviului au fost oferite, din partea Organizației „World Vision”, câte un laptop, un videoproiector, o imprimantă laser și un flipchart pentru derularea activităților de formare și organizare a lecțiilor de cateheză următorilor preoți: pr. Nicolae Dorneanu, de la parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Protopopiatul Iași 2, pr. Constantin Pataca de la parohia Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Hârlău, pr. protopop Nicolae Crăciun, de la parohia Pârcovaci, pr. Bogdan Frăsilă, de la parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov, pr. Ștefan Zaharia, de la parohia Conțești, Protopopiatul Piatra Neamț, pr. Ioan Bondar, de la parohia Poiana Largului, Protopopiatul Ceahlău, pr. Iulian Andrei, de la parohia Baseu, Protopopiatul Darabani, și pr. Cristian Ștefan, de la parohia Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani.

„Materialele pe care le-am primit astăzi vor fi folosite la orele de cateheză, atât în parohia noastră, cât și în alte parohii din Protopopiatul Ceahlău. A fost o mare surpriză și o mare bucurie pentru noi faptul că am primit această aparatură care ne va ajuta foarte mult în desfășurarea orelor de cateheză, întrucât până acum ne-am descurcat mai greu”, a declarat pr. Ioan Bondar. „Am avut inițiativa de a face un centru zonal în cadrul Protopopiatului Piatra Neamț, numit «Zona Girov». Deocamdată, din acest centru fac parte șapte preoți, urmând ca până în luna iunie a anului viitor să avem arondate 29 de parohii”, ne-a relatat pr. Ștefan Zaharia.

Comentarii Facebook


Știri recente