Colocviu național la Craiova

Sala de festivități a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova găzduiește astăzi, 23 noiembrie, ediția a IV-a a Colocviului național cu tema: „Personalitatea isihastă a părintelui Ghelasie Gheorghe”. În cadrul evenimentului, prezidat de Inalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, vor fi prezentate prelegeri și mărturii despre personalitatea isihastă a părintelui ieromonah Ghelasie Gheorghe, de la Mânăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea. Cu această ocazie, în cadrul expoziției de carte, vor fi lansate volumele Mistica Părinților răsăriteni și Chipul Iconic, volumul II, după cum ne informează Gheorghe Cioiu. De asemenea, vor avea loc microrecitaluri de poezie și proză susținute de actorii Cornelia Bloos, Gabriela și Cristan Iacob.

Cuviosul părinte ieromonah Ghelasie Gheorghe s-a născut la 18 martie 1944 în comuna Sălătrucel Loviștea, ca fiu al preotului Gheorghe I. Popescu și al presbiterei Marcela Popescu. Este botezat în biserica din Serbănești-Pățești, unde tatăl său era preot paroh.

Urmează, pe rând școala primară în sat, școala medie în Râmnicu-Vâlcea, frecventând între anii 1962 și 1964 cursurile unei școli tehnico-sanitare din orașul Cluj, cu gândul de a urma Facultatea de Medicină după terminarea ei.

Următorii șase ani, până în 1970, lucrează la Spitalul Unificat din Abrud ca asistent de laborator. În toată această perioadă, duce o viață de nevoință, pregătindu-se pentru a intra în monahism. O femeie credincioasă, care lucra la același spital, îi face cunoștință cu Părintele Arsenie Praja de la Mânăstirea Râmeț, care îi va deveni părinte duhovnicesc. El îl călugărește pe tânărul Gheorghe, care îi devine ucenic. Avva Arsenie continua vechea tradiție din Munții Apuseni. De la el, Părintele Ghelasie va cunoaște mistica iconică.

În anul 1970, Securitatea face o descindere la Cheile Râmețului și-l arestează pe Părintele Arsenie. Părintele Ghelasie reușește să fugă, ascunzându-se în munți. În urma torturilor la care este supus, Avva Arsenie se retrage la Sfânta Mănăstire Crasna din Prahova, de unde la scurt timp trece la Domnul. După arestarea Părintelui Arsenie, Părintele Ghelasie pleacă din orașul Abrud, revenind în locurile părintești.Activează o vreme ca profesor suplinitor la Școala Generală din Șerbănești, județul Vâlcea, după care în perioada 1971-1973 lucrează ca asistent laborant la Spitalul Unificat Brezoi, județul Vâlcea.

În anul 1973 se închinoviază ca frate în Sfânta Mănăstire Frăsinei, unde s-a nevoit până la 2 iulie 2003, ziua mutării sale la Domnul.

Prin lucrările pe care le-a scris, scoate în evidență modelul românesc de pustnicie, cu nimic mai prejos decât sfințitele alcătuiri egiptene, grecești sau slave. Scrierile sale au avut ca scop întărirea Bisericii Ortodoxe și aducerea celor rătăciți, bolnavi și neputincioși în albia viețuirii Duhovnicești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…