Colocviu de artă brâncovenească la Buzău

În perioada 11-13 august 2014, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, s-a desfășurat colocviul intitulat „Arta brâncovenească – moștenire bizantină și ethos românesc în tradiția ortodoxă”, precum și un atelier de iconografie și meșteșuguri. Cei interesați au avut ocazia să cunoască mai bine specificul artei brâncovenești și să vadă etapele realizării unei icoane ortodoxe pe lemn sau cum se confecționează metanierele, veșmintele monahale și scoarțele, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.

Invitații la colocviu și mai mulți credincioși au participat luni, 11 august, în Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău, la slujba Acatistului Sfinților Martiri Brâncoveni. Cu acest prilej, în catedrală a fost așezată spre închinare o icoană mare cu chipurile Sfinților Brâncoveni.

Colocviul de artă brâncovenească a debutat, la Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul”, cu alocuțiunea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a precizat: „Chiar dacă în epoca lui Matei Basarab arta și cultura bisericească au cunoscut o dezvoltare deosebită, totuși Constantin Brâncoveanu este cel care a intervenit atât de mult în artă și cultură, încât s-a ajuns să se vorbească despre stilul brâncovenesc. Este adevărat că se pot observa multe influențe din stiluri artistice apusene, dar nimeni nu ar putea să spună că nu se regăsește ca român într-o biserică zidită în stilul brâncovenesc. Stilul brâncovenesc și stilul ștefanian din Moldova sunt stilurile arhitecturale și artistice pe care noi, cei de astăzi, trebuie să le punem în valoare, actualizându-le și împropriindu-ne spiritul și valorile artei creștine pe care acești domnitori ai Țărilor Române le-au creat și cultivat”.

În cadrul întâlnirii au susținut prelegeri prof. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; prof. expert restaurator Ștefan Ionescu; psihologul Nicoleta Vascan; pictorul bisericesc Mihai Coman. De asemenea, invitații au vizitat bisericile și monumentele brâncovenești din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, dintre care amintim: Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la fosta Mănăstire Bordești; Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Râmnicu Sărat; Biserica „Înălțarea Domnului” de la fosta Mănăstire Băbeni; Biserica „Sfântul Nicolae” din Bâscenii de Jos; biserica de la Schitul „Sfinții Arhangheli” din Berca.

Miercuri, 13 august, invitații la colocviu au participat, în Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, la Paraclisul Sfinților Martiri Brâncoveni. Evenimentul s-a încheiat, la Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a adresat un cuvânt de mulțumire, apoi a oferit diplome de excelență și de participare tuturor invitaților, precum și cărți despre epoca brâncovenească.

Comentarii Facebook


Știri recente