Colocviu academic dedicat Sf. Voievod Stefan cel Mare, la Manastirea Miclauseni

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Centrul Social-Cultural ‘Sf. Ilie’ de la Manastirea Miclauseni, judetul Iasi, va avea loc maine, 14 aprilie 2007, un colocviu academic cu titlul: ‘Atlet al lui Hristos in Europa. 550 de ani de la ungerea ca domn a Sf. Voievod Stefan cel Mare’. Mai multe amanunte despre participantii la acest colocviu si despre programul manifestarilor de maine am aflat de la pr. Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS: ‘La aceasta intrunire, organizata cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, vor participa istorici si teologi din Bucuresti, Iasi si Suceava, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, autoritati judetene, stareti si binefacatori ai unor manastiri ctitorite de Sf. Voievod Stefan cel Mare. Programul se va deschide la orele 10.00 cu slujirea Acatistului Sf. Voievod Stefan cel Mare in paraclisul Manastirii Miclauseni. De la orele 10.30 se va desfasura sesiunea de comunicari stiintifice la Castelul de la Miclauseni si masa rotunda cu tema ‘Candu sau stransu tara la Direptate’, avand ca moderator pe prof. Constantin Rezachevici de la Institutul ‘Nicolae Iorga’ din Bucuresti’.

De asemenea, parintele consilier Nicolae Dascalu ne-a vorbit si despre comunicarile ce vor fi sustinute in cadrul colocviului academic prilejuit de implinirea a 550 de ani de la ungerea ca domn a Sf. Voievod Stefan cel Mare: ‘Cele trei comunicari sunt urmatoarele: prima va fi sustinuta de catre domnul prof. Stefan Sorin Gorovei de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, cu tema ‘Intre contemporanii sai si ai nostri’; cea de-a doua va fi sustinuta de catre arhim. lect. Emilian Nica de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, cu tema ‘Mitropolia Moldovei in timpul Sf. Stefan cel Mare’; a treia comunicare va fi sustinuta de catre diac. prof. Vasile Demciuc de la Universitatea ‘Stefan cel Mare’ din Suceava, cu tema ‘Un portret mai putin cunoscut al Sf. Voievod Stefan cel Mare’.

Parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar TRINITAS, ne-a vorbit si despre lansarile si prezentarile de carte care vor avea loc maine la Centrul Social-Cultural ‘Sf. Ilie’ de la Manastirea Miclauseni, precum si despre pelerinajul ce va fi organizat: ‘In cadrul acestui colocviu academic va fi prezentat si albumul ‘Atletul lui Hristos in Europa’, realizat cu prilejul anului omagial ‘Stefan cel Mare si Sfant – 2004′, un album publicat de catre Editura Trinitas. De asemenea, va fi lansata monografia Manastirii Miclauseni, avand ca autor pe pr. Cleopa Nistor, si vor fi prezentate alte publicatii referitoare la personalitatea Sf. Voievod Stefan cel Mare. In cursul dupa amiezii va fi organizat un pelerinaj catre vechea Direptate, langa Siret, si la satul Doljesti, localitati si puncte de reper privind evenimentul implinirii celor 550 de ani de la ungerea ca domn a Sf. Voievod Stefan cel Mare de catre mitropolitul Teoctist I al Moldovei’.

Comentarii Facebook


Știri recente