Colocviile Putnei XII – Mănăstirea Putna

În perioada 11-14 iulie, sub egida Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna, se va desfășura la Mănăstirea Putna ediția a XII-a a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei, după cum ne-a precizat Monahul Ieremia, Secretar Centrul de Cercetare si Documentare ‘Stefan cel Mare’ de la Mănăstirea Putna.

Colocviile Putnei sunt dedicate în special istoriei Sfântului Ștefan cel Mare și istoriei Mănăstirii Putna. Simpozionul de anul acesta va sta sub semnul aniversării a 20 de ani de la canonizarea strămoșului cuminte, prilej pentru a evoca acest eveniment istoric, precum și personalitățile care au contribuit la cunoașterea epocii Slăvitului Voievod sau au ținut să fie aproape de mănăstirea sa cea dragă.

La acest Colocviu se vor prezenta comunicări ale unor cercetători de renume din Anglia, Franța, Polonia, Bulgaria, Moldova și România. Tematica lucrărilor științifice care vor fi prezentate acoperă o arie largă de cercetări: relațiile lui Ștefan cel Mare cu Transilvania, cultul domnilor sfinți în Europa Centrală și de Sud-Est în trecut și în epoca contemporană, Mănăstirea Putna în secolul XX, Ștefan cel Mare în cronici italiene, daniile moldovenești pentru Mănăstirea Hilandar, Lapidariul Mănăstirii Putna, drapelele moldovenești din epoca lui Ștefan cel Mare, egumenii Mănăstirii Putna.

Deschiderea simpozionului va avea loc miercuri, 11 iulie, la ora 17:00 în prezența IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În cadrul festivității de deschidere din Sala Mare a Casei Domnești, se vor lansa ultimele două numere ale revistei Analele Putnei, precum și volumul Mănăstirea Dobrovățului. Monografie arheologică și istorică, în prezența autoarei – doamna Voica Maria Pușcașu; apoi domnul Ștefan S. Gorovei, profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, îi va evoca pe profesorii Nicoară Beldiceanu, Emil Turdeanu și Petre Ș. Năsturel ca cercetători ai istoriei lui Ștefan Voievod cel Mare și Sfânt, evocare care va fi urmată de un parastas în memoria celor trei personalități.

Mai multe detalii despre Colocviile Putnei XII veți putea afla consultând pagina de internet a acestui eveniment cultural: http://www.centrulstefancelmare.ro/ro/2012/colocviile-putnei-editia-a-xii-a/

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Întemeierea lui nu a fost întâmplătoare. În cursul activităților științifice circumscrise anului comemorativ „Ștefan cel Mare și Sfânt” – 2004 s-a conturat nevoia existenței, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească și să mențină interesul pentru cunoașterea trecutului nostru și care să impulsioneze cercetarea lui.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași unsprezece ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775-1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

Foto: Arhivă 2011

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…