În perioada 31 august – 3 septembrie, sub egida Centrului de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna, se desfășoară la Mănăstirea Putna și Mănăstirea Sucevița ediția a XI-a a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei.
Alături de cele trei secțiuni obișnuite, istoria Sfântului Ștefan cel Mare, istoria Mănăstirii Putna și istoria mănăstirilor din Bucovina, Colocviul de anul acesta va cuprinde o secțiune dedicată împlinirii a 500 de ani de la scrierea Antologhionului lui Eustație Protopsaltul și Școlii muzicale de la Putna.
Vor expune comunicări: Elka Bakalova, Academia Bulgară de Științe, Ivan Alexandrov Biliarsky, Institutul de Istorie al Academiei Bulgare de Științe, Benoît Joudiou, Universitatea din Toulouse – Le Mirail, Silviu Andrieș-Tabac, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Ștefan S. Gorovei, Maria Magdalena Szekely, Liviu Pilat, Bogdan Maleon, Alexandru Pînzar, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Ștefan Andreescu, Ovidiu Cristea, Nagy Pienaru, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București, Radu Păun, Centre d’Etude des Mondes Russe, Caucasien et Centre-Européen, Paris, Sergiu Iosipescu, Institutul de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Elena Firea, Arhivele Naționale Cluj, Liviu Papuc, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Lucreția Picui, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Pitești, Nicolae Gheorghiță, Universitatea Națională de Muzică din București, Constantin Secară, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, Tudor-Radu Tiron, Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie, Parascheva-Victoria Batariuc, Suceava, Adrian Andrei Rusu, Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj, monahia Pantelimona Soare, Mănăstirea Dragomirna, ieromonah Dosoftei Dijmărescu, monah Alexie Cojocaru, monah Timotei Tiron, monah Iustin Taban, Mănăstirea Putna.
Deschiderea simpozionului are loc miercuri, 31 august, la ora 1600 în prezența IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. În cadrul festivității de deschidere corul Sfintei Mănăstiri Putna va interpreta în Sala Mare a Casei Domnești două Chinonice scrise de Eustație Protopsaltul, transcrise în notație psaltică actuală de domnul profesor Nicolae Gheorghiță.
Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Întemeierea lui nu a fost întâmplătoare. În cursul activităților științifice circumscrise anului comemorativ „Ștefan cel Mare și Sfânt” – 2004 s-a conturat nevoia existenței, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească și să mențină interesul pentru cunoașterea trecutului nostru și care să impulsioneze cercetarea lui.
Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași zece ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775-1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putnei cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.