Colocviile de la Nicula, la a treia ediție

La Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Nicula, din județul Cluj au avut loc sâmbătă, 13 octombrie 2012, manifestări culturale prilejuite de cea de a treia ediție a Colocviilor de la Nicula, potrivit Radio RENAȘTEREA. Au participat oameni de litere și personalități din viața academică clujeană, oaspeți din alte județe din țară, dar și simpli credincioși.

Evenimentele au debutat cu Sfânta Liturghie oficiata de la ora 8:00 în Biserica Mănăstirii. De la ora 10:00 a fost oficiată o slujbă de pomenire, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în memoria personalităților culturale Ion Apostol Popescu, Vasile Avram, Ioan Alexandru și Mitropolitul Bartolomeu. După terminarea slujbei s-a rostit o ectenie în cimitirul mănăstirii unde își dorm somnul de veci Ion Apostol Popescu, Vasile Avram și Ioan Alexandru.

Lucrările colocviului s-au desfășurat la Centrul de studii patristice Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, lucrări ce au fost precedate de câteva imne interpretate de Grupul Vocal Duhul Transilvaniei al parohiei ortodoxe Sfântul Ioan Botezătorul din Gherla.

În deschidere a luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, care le-a vorbit celor prezenți despre opera poetului Ioan Alexandru. Au urmat apoi comunicările susținute de profesorii Ilie Sandru, Augustin Cosmuța, Ioan Lazăr, Luminița Cornea, Felicia Avram și alții. Aceștia au evocat opera oamenilor de cultură: Ion Apostol Popescu, Vasile Avram, Ioan Alexandru și Mitropolitul Bartolomeu.

De asemenea în cadrul Colocviului de la Nicula a fost lansată și cartea conf. univ. Ioan Lazăr de la Asociația Culturală Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea.

Participanții au putut rememora ediția a doua a Colocviilor de la Nicula vizualizând câteva imagini reprezentative de la ediția precedentă.

Lucrările au fost moderate de părintele Ioan Morar, președintele Astra Gherla.

Colocviile de la Nicula, ediția a treia a fost organizată de Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului în parteneriat cu Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA, despărțământul Ioan Alexandru.

Manifestarea se doreste a fi o întrunire omagială în memoria personalităților legate de Mănăstirea Nicula și de zona someșană din apropiere.

Comentarii Facebook


Știri recente