Coliva în Tradiția Bisericii Ortodoxe

În Tradiția Ortodoxă, creștinii care vin în sâmbăta morților la Biserică aduc, pentru Slujba Parastasului, colivă. Nu e vorba de un simplu obicei, pentru ortodocși coliva având o importantă semnificație teologică: „Această colivă este simbolul Bisericii. În «Didahia celor 12 apostoli» se spune că așa cum aceste boabe de grâu au fost răspândite peste dealuri, adunându-se s-au făcut una, tot așa să se adune și Biserica Ta din cele patru colțuri ale pământului întru Împărăția Ta. Este vorba deci de a se aduna în Împărăția lui Dumnezeu, nu numai unul, ci fiecare bob, căci fiecare bob reprezintă un suflet”, a declarat pentru TRINITAS TV, părintele Alexandru Stan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Credincioșii aduc la biserică și alte produse pe care le împart săracilor: „Celelalte produse sunt și ele primite dacă sunt afierosite, dacă sunt pomeniți cei adormiți și sunt împărțite în numele lor. Este o hrană pe care o dai celor flămânzi, celor goi, așa cum se spune în cuvântarea Mântuitorului despre judecata din urmă”, a mai spus părintele profesor Alexandru Stan.

Coliva este pregătită cu multă răbdare de gospodine. Cele mai talentate o ornează cu simboluri religioase, multe dintre reprezentări fiind adevărate miniaturi.

Comentarii Facebook


Știri recente