Coliva în tradiția Bisericii Ortodoxe

În tradiția ortodoxă, creștinii care vin în sâmbăta morților la biserică aduc, pentru slujba parastasului, colivă. Nu e vorba de un simplu obicei, pentru ortodocși coliva fiind o expresie a credinței în nemurire și înviere, informează TRINITAS TV.

„Există o frumoasă vorbire în Didahia celor 12 Apostoli în care se spune că ‘Așa cum aceste boabe de grâu care au fost răspândite peste dealuri și adunându-se s-au făcut una, așa să se adune și Biserica Ta din cele patru colțuri ale pământului, întru Împărăția Ta’. Este vorba de a se aduna în Împărăția lui Dumnezeu nu numai unul, ci fiecare bob, căci fiecare reprezintă un suflet”, a spus părintele Alexandru Stan, profesor doctor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă București.

Credincioșii aduc la biserică și alte alimente pe care le împart săracilor.

„Celelalte produse sunt și ele primite dacă sunt pomeniți cei adormiți și sunt împărțite în numele lor. Este o hrană care se dă celor flămânzi”, a mai spus părintele prof. dr. Alexandru Stan.

Coliva este pregătită cu multă răbdare de gospodine. Cele mai talentate o ornează cu simboluri religioase, multe dintre reprezentări fiind adevărate miniaturi.

Comentarii Facebook


Știri recente