Colinde și obiceiuri de Crăciun în Arhiepiscopia Râmnicului

Credincioșii râmniceni au participat duminică, 18 decembrie, la tradiționalul spectacol de colinde ‘Colindători la ușa sufletului dumneavoastră’. Sâmbătă, 17 decembrie, a avut loc în comuna vâlceană Tomșani a III-a ediție a Concursului interjudețean ‘Marea Taină a Nașterii Domnului’, închinat praznicului Nașterii Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentele închinate marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Hristos au adunat laolaltă sute de credincioși râmniceni care s-au împărtășit din bucuria colindelor și obiceiurilor tradiționale. Astfel, duminică, 18 decembrie, a avut loc în Sala Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea un concert de colinde, deja consacrat acestei perioade premergătoare Nașterii Domnului, intitulat generic ‘Colindători la ușa sufletului dumneavoastră’. La eveniment a participat Înalt Preasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanu, Episcop-vicar de Râmnic.

Manifestarea a reunit mai multe corale și grupuri de colindători din municipiul Râmnicu Vâlcea și de la parohiile și mănăstirile din cadrul eparhiei. În cadrul programului au colindat: Corala ‘Sfântul Antim Ivireanul’ a Catedralei arhiepiscopale din Râmnicul Vâlcea, Corala ‘Canticum’ a Seminarului Teologic Liceal ‘Sfântul Nicolae’ din Rm. Vâlcea, Școala ‘Waldorf’ din Râmnicul Vâlcea, corurile mănăstirilor Cozia, Govora, Ostrov, Dintr-un Lemn și Bistrița Olteană, Ansamblul folcloric ‘Dor’ din Băbeni și Grupul ‘Lotrenii’ din Brezoi.

În încheiere, IPS Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe cei prezenți și i-a îndemnat să se pregătească trupește și sufletește pentru a primi cu cuviință marele praznic al Nașterii Domnului.

Evenimentul a fost organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea și Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Concurs interjudețean de Crăciun

Sâmbătă, 17 decembrie, a avut loc, cu binecuvântarea IPS Gherasim, în sala de festivități a căminului cultural din comuna vâlceană Tomșani, cea de-a III-a ediție a Concursului interjudețean ‘Marea Taină a Nașterii Domnului’, închinat praznicului Nașterii Domnului. Evenimentul, aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului și al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, a fost organizat de Primăria Tomșani, Consiliul local, Școala cu clasele I-VIII din Tomșani, Școala cu clasele I-VIII din Foleștii de Sus și Parohia ‘Foleștii de Sus’. Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: secțiunea de creație plastică și secțiunea de scenete și interpretare corală. La prima secțiune au participat cu lucrări mai multe grupuri de elevi și preșcolari din județele Vâlcea, Arad, Deva, Oradea și Maramureș. La secțiunea a doua au participat grupuri de copii și tineri de la următoarele școli: Școala cu clasele I-VIII Bărbătești, Școala cu clasele I-VIII Cârstănești, Școala cu clasele I-VIII Drăgoiești, Școala cu clasele I-VIII Alunu, Școala cu clasele I-VIII Cernișoara, Școala cu clasele I-VIII Vaideeni, Școala cu clasele I-VIII Foleștii de Sus, Școala cu clasele I-VIII Tomșani și Corul ‘Aghiofilia’ al Parohiei Foleștii de Sus.

Cu privire la scopul acestei activități, prof. Liviu-Bogdan Tudor, cadru didactic la Școala din Tomșani, coordonatorul concursului, a spus: ‘Ne dorim foarte mult ca prin acest concurs să reînviem sentimentele frumoase ale sărbătorilor de iarnă. Observăm în jurul nostru cum toate tradițiile și obiceiurile legate de Nașterea Domnului se șterg cu o repeziciune de neimaginat. Credem din tot sufletul că inițiativa noastră va reuși să pună în valoare autenticitatea acestor nestemate ale neamului nostru’.

Comentarii Facebook


Știri recente