Colinde, colinde în toată țara

În preajma sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, în toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române au loc concerte de colinde și serbări religioase, care, pe lângă vestirea Nașterii Domnului, au ca scop și sensibilizarea credincioșilor de a-și păstra obiceiurile și portul tradițional, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. În parohii, în cadrul unor asociații, în parteneriat sau la invitația unor gazde primitoare, colindele răsună peste tot, vestind venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos.

În această seară, în Aula Magna a Universității din București, va avea loc Concertul de colinde susținut de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Concertul va fi precedat de vernisajul expoziției de icoane pictate de studenții de la secția Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din București și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Veliko – Târnovo (Bulgaria).

Mâine, 17 decembrie 2009, de la ora 18:00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, va avea loc tradiționalul concert de colinde intitulat „Răsăritul cel de sus”, organizat de Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române cu participarea următoarelor formații corale: Corul „Cantate Domino” al Seminarului Teologic Ortodox din București; corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române; Corul bărbătesc „Te Deum laudamus” din București.

Vineri, 18 decembrie 2009, la orele 12:00, în sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, va avea loc tradiționala serbare de Crăciun „Colinda sfântă din sufletul copiilor” la Nașterea Domnului, la care vor participa grupuri de colindători din întreaga țară. În cadrul serbării, vor fi decernate premiile concursului național „Icoana din sufletul copilului” – 2009, ediția a XVII-a, organizat de revista pentru copii și părinți „Chemarea Credinței” a Patriarhiei Romane, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, și va fi vernisată expoziția concursului (etapa finală).

Ieri a avut loc a doua ediție a concertului de colinde „Hristos Se naște, slăviți-L!”, organizat de Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Evenimentul s-a desfășurat în sala Amfiteatru a Centrului Socio-cultural „Episcopul Damaschin”, informează Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Au susținut colinde, piese muzicale și artistice coruri de la instituțiile de învățământ din eparhie, precum și corale bărbătești ale protoieriilor și ale unor parohii din zonă.

La sfârșitul concertului, Preasfințitul Episcop Vincențiu a acordat 35 de burse elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia. Bursele, în valoare de 100 de lei pe lună, sunt susținute de parohii din cadrul episcopiei, acoperind toate cele 12 luni ale anului calendaristic.

Tot cu binecuvântarea PS Vincențiu, Protoieria Urziceni, în colaborare cu Primăria orașului Urziceni, a organizat Festivalul de colinde populare românești „Deschide ușa, creștine!” Ajuns la cea de-a VII-a ediție, spectacolul s-a desfășurat duminică, 13 decembrie, la Casa de cultură a sindicatelor din Urziceni.

În deschidere, părintele Bogdan-Ionuț Stancu, protoiereu de Urziceni, a adresat cuvântul de bun venit la care s-a alăturat cu rugăciuni și colinde Corul „Anton Pann” al protoieriei, condus de părintele consilier Ovidiu Dincă.

În premieră, anul acesta, la inițiativa domnului George Călin, poet și publicist, s-a hotărât acordarea trofeului „Părintele Stelian Băducu”, inițiatorul festivalului, preot și protoiereu trecut la Domnul anul trecut, la doar 43 de ani. Fiind prima ediție, premiul a fost conferit coralei sus-amintite, în memoria părintelui protopop, fără jurizare.

Spectacolul a avut și invitați din afara eparhiei. Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de arhidiacon asist. univ. Iulian Dumitru, a dat un recital deosebit care a încununat seara de colinde și a smuls o mulțime de aplauze.

De peste hotare, a poposit la Urziceni cu un program folcloric Dumitru Gheorghiu, prim-tenor al Operei din Chișinău.

În seara zilei de vineri, 11 decembrie 2009, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la un concert de colinde și cântece de Crăciun susținut de corala preoților de pe raza comunei Fârliug, alături de Ansamblul Semenicul al Consililui Județean Caraș-Severin, informează episcopiacaransebesului.ro.

La eveniment au participat numeroși credincioși care au audiat cu bucurie colindul străbun, iar la final, Chiriarhul locului a împărțit calendare și iconițe și a urat sărbători fericite tuturor participanților la această seară duhovnicească.

Sâmbătă, 19 decembrie 2009, în sala mare a Palatului cultural „Theodor Costescu” din Severin, Corul ,,Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei va încânta publicul severinean cu un concert de colinde sfinte intitulat „Colindul sfânt și bun”.

Acest concert va avea un repertoriu variat, cântări ale „Nașterii Domnului”, colinde tradiționale bizantine, colinde corale și colinde vocal-instrumentale tradiționale din Mehedinți și din alte zone ale țării. La invitația PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, în ziua de 20 decembrie, PS Nicodim va însoți corul Episcopiei Severinului și Strehaiei la Caransebeș pentru a susține același concert de colinde. De asemenea, concertul va fi susținut în ziua de 18 decembrie în localitatea Mărășești, din județul Mehedinți.

În zilele Crăciunului, concertul va mai fi susținut, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în zilele de 25, la Paraclisul Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin, în ziua de 26, la Mănăstirea Vodița, iar în ziua de 27, la biserica parohiei „Sf. Nicolae” din Orșova.

În toate locurile, unde va fi susținut acest concert de colinde, se va lansa CD-ul realizat de Corul „Kinonia”, cu slujba Paraclisului Sf. Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana. Slujba a fost așezată pe note de Mihai Corcodel, absolvent al Universității de Muzică din București, secția Muzică Bizantină, și membru al Corului ,,Kinonia”. Corul ,,Kinonia” este condus de părintele arhid. Adrian Mazilița, consilier administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, și își propune redescoperirea vechilor tradiții, a cântului și repertoriului bisericesc de origine bizantină, prin punerea în valoare a cântărilor psaltice ale marilor psalți.

Concertele organizate în acest an de către Episcopia Severinului și Strehaiei au ca scop sesnsibilizarea opiniei publice și a credincioșilor de a-și păstra obiceiurile și portul tradițional și se dorește ca la aceste manifestări cultural-artistice să participe și să se bucure cât mai mulți iubitori de colinde.

Parohia Dobriceni, județul Olt, reprezentată de parohul acesteia, pr. Laurențiu Giurea, împreună cu Școala din localitate, organizează vineri, 18 decembrie 2009, „Seara colindelor”. În cadrul parteneriatului educațional, ce cuprinde o serie de activități care au loc cu ocazia sfintelor sărbători, elevii vor prezenta un program special de Crăciun, la biserica parohială „Sf. Cuvioasa Parascheva”. Programul va cuprinde câteva scenete despre Nașterea Domnului, cântece și colinde de Crăciun, poezii și imnuri creștine etc. În armonia colindelor, cei prezenti Îl vor întâmpina pe Pruncul Iisus cu bucurie și pace în suflete. La sfârșitul programului vor fi împărțite daruri elevilor din partea parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente