Colindătorii Eparhiei Severinului și Strehaiei în vizită la Episcopia Caransebeșului

Duminică, 21 decembrie 2008, a avut loc concertul „Legănelul lui Iisus” al coralei „Kinonia” a Episcopiei Severinului și Strehaiei la Caransebeș.

După ce joi, 18 decembrie 2008, Episcopia Caransebeșului a susținut la Drobeta Turnu-Severin concertul de colinde „Crăciunul pentru fiecare suflet”, duminică, 21 decembrie 2008, incepând cu orele 18.00, în Sala de festivități a episcopiei Caransebeșului, „Elie Miron Cristea”, corul Kinonia al episcopiei Severinului și Strehaiei, a încântat publicul caransebeșan cu un concert de colinde sfinte intitulat „La leagăn de argint”.

La eveniment au participat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Nicodim al Severinului și Strehaiei. La acest concert au mai luat parte și domnul Ioan Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeș, și alte oficialități locale, precum și mulțime de oameni care au umplut sala de festivități a Eparhiei.

Manifestarea s-a desfășurat în trei părți, cuprinzând mai multe stiluri de abordare a colindului sfânt și bun.

În prima parte s-au intonat imne bizantine cântate la Praznicul Nașterii Domnului, aducând celor prezenți aminte de sublimitatea cântului bizantin transpus prin vocile egale bărbătești ale coralei „Kinonia”.

În continuare, corala oaspete a interpretat un buchet de colinde armonizate ce au făcut ca atmosfera plăcute să încânte pe iubitorii de armonie.

În a treia parte a concertului s-au intonat colinde tradiționale și câteva colinde din nordul județului Mehedinți intonate de Pr. Vasile Ganțu, protopopul protopopiatului Baia de Aramă din Episcopia Severinului și Strehaiei. Acest moment a pus în valoare din nou bogăția tradiției populare strămoșești.

în încheierea concertului din această seară colindătorii oaspeți au primit cadouri din partea Ierarhului gazdă, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, după care cu toții au vizitat bisericile monument istoric din municipiul Caransebeș. Seara s-a încheiat prin tradiționala agapă a dragoste frățești desfășurate la centrul social-filantropic al parohiei „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș”, unde colindul a răsunat din nou.

Acest schimb de vizite este ale celor două Eparhii vecine face parte din proiectul de bună colaborare, întrajutorarea eparhială și dragoste frățească dintre cele două eparhii surori din sud vestul Patriarhiei Române.

Imagini: Mihai Ududec

Reporter: Arhid. Casian Rușeț

Comentarii Facebook


Știri recente