Colindători la Catedrala mitropolitană din Sibiu

Elevi ai școlilor și liceelor din Sibiu și împrejurimi, precum și coralele Facultății de Teologie ‘Andrei Șaguna’ au colindat la Catedrala mitropolitană, în prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a preoților slujitori, a profesorilor și a numeroși credincioși, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Conform tradiției de fiecare an, grupuri de elevi vin înainte de Crăciun să colinde la Catedrala din Sibiu, însoțiți de profesorii de religie, care în majoritatea cazurilor sunt și dirijorii corurilor. Serile de colinde de la Catedrala mitropolitană din Sibiu au debutat luni, sub egida ‘Hristos se naște, slăviți-L!’, prin concertul susținut de copiii de la Grădinița ‘Sfântul Dimitrie’ din oraș, de copii de la câteva școli și licee sibiene și din împrejurimi, și au continuat marți seara cu alte concerte susținute de coruri de la diferite instituții școlare sibiene.

Moderatorul și organizatorul acestor concerte a fost inspectorul pe învățământ al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă. Fiecare cor a primit o diplomă de participare, iar tinerii colindători au primit daruri din partea IPS Laurențiu.

‘Cu binecuvântarea IPS Laurențiu, am avut și în acest an bucuria ca, din fiecare școală sibiană și din împrejurimi, să participe grupuri de colindători mai mari sau mici, mai mult sau mai puțin pregătiți, dar care au dat glas cu foarte multă bucurie colindelor tradiționale sau celor mai noi, moderne. Aceste colinde i-au însuflețit să fie aici, în mama bisericilor noastre, la cea mai importantă biserică din Sibiu’, ne-a spus dr. Sorin Joantă.

Miercuri, 15 decembrie, în Catedrala mitropolitană au răsunat colindele armonizate de cele două coruri ale Facultății de Teologie, dirijate de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian și pr. lect. dr. Sorin Dobre. Alături de IPS Laurențiu s-a aflat și PS Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Studenții teologi de la Sibiu continuă tradiția îndelungată ca, în fiecare an, după Vecernia uneia dintre zilele premergătoare Crăciunului, să cânte colinde armonizate.

‘Inspirate din cântările liturgice’

La finalul concertului, IPS Mitropolit Laurențiu le-a spus tinerilor teologi să meargă în comunitățile lor și să transmită credincioșilor bucuria Nașterii Domnului, să transmită arhiereștile binecuvântări familiilor și să participe la activitățile din parohii. ‘Ceea ce îngână cei mai mici copii și cântă în mod deplin, armonic, pregătiți, cei care alcătuiesc coralele noastre, nu sunt decât mesaje coborâte din cer și trimise către noi. Este un schimb continuu, o Liturghie. Trimit îngerii din cer mesaj că se va naște curând, în peștera din Betleem, Pruncul Mântuitor, și ducem această veste inimilor, și nu minții. Aceste melodii încarcă un mesaj care se repetă, un mesaj simplu, dar care cheamă la o bucurie. Toate colindele noastre sunt inspirate din cântările liturgice. S-a încercat clasificarea colindelor în laice, populare și religioase. Nu se pot, însă, separa, chiar dacă ni se pare că mesajul religios este prea simplu sau acoperit. Toate au aceeași sursă, evenimentul unic al Întrupării Mântuitorului Hristos, a coborârii lui Dumnezeu pe pământ, pentru ca oamenii să-și recâștige locul stabilit de Dumnezeu în veci, în planul Său cel veșnic’, a spus Părintele Mitropolit.

După concert, IPS Laurențiu a hirotesit ca duhovnici trei preoți hirotoniți recent, care efectuează stagiul de pregătire liturgică și duhovnicească la Catedrala mitropolitană din Sibiu. La sfârșitul rânduielii liturgice, Părintele Mitropolit i-a îndemnat să fie conștienți de misiunea de duhovnic pe care o vor avea de acum înainte, să păstreze legătura cu duhovnicii lor și să nu divulge niciodată secretul spovedaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente