Colindă sfântă românească la Strasbourg

În perioada 11-17 decembrie 2011, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, maica stavroforă Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatec, împreună cu preoții duhovnici ai așezământului și Grupul psaltic ‘Cuviosul Iosif’ al Mănăstirii Varatec au făcut să răsune colinda românească la Parlamentul European din Strasbourg, Franța, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Periplul duhovnicesc al grupului de la Mănăstirea Varatec a continuat cu împărtășirea bucuriei Nașterii Domnului la Praga, capitala Cehiei, în fața Preafericitului Patriarh Hristofor al Cehiei și Slovaciei, dar și a credincioșilor români prezenți vineri, 16 decembrie, la biserica română din Grădina Kinsky.

Maicile de la Mănăstirea Varatec au vestit, în ziua de 13 decembrie, Nașterea Domnului Iisus Hristos la Strasbourg (Franța), în fața unei asistențe formată din diferite personalități, din România și din țări ale Uniunii Europene, care își desfășoară activitatea la Parlamentul European.

Concertul de colinde a fost precedat de o prezentare a Mănăstirii Varatec din punct de vedere istoric, cultural și duhovnicesc, realizată de stavrofora Iosefina Giosanu. Maica stareță a amintit de istoria îndelungată a așezământului monahal, care începe la anul 1785, de locurile pitorești care au adus liniște și pace sufletească numeroaselor personalități ale culturii române care i-au călcat de-a lungul timpului pragul, precum și de preocupările cărturărești și filocalice, ‘probate astăzi de numeroasele manuscrise din biblioteca mănăstirii, copiate și împodobite de monahiile de la Varatec’. O veritabilă vatră a ortodoxiei românești, Mănăstirea Varatec s-a remarcat și prin activitatea social-filantropică promovată de-a lungul vremii de monahiile care au dat dovadă mereu de devotament, activând ca infirmiere (surori de caritate), la diferite spitale de campanie din țară, a mai spus în cuvântul său maica stareță a Mănăstirii Varatec.

Maica stavroforă Iosefina Giosanu a prezentat, de asemenea, importanța colindei la români. ‘Colindele, la noi, la români, sunt expresia Scripturii, a adevărurilor teologice, sunt teologhisirea (explicarea) patristică a îndumnezeirii omului purtată prin viu grai, din tată în fiu, drept și adevărat, neștirbită cu nimic, purtată de vestitorii întrupării Fiului lui Dumnezeu. Deși propun un cadru diferit de cel în care au fost create colindele, prelucrarea cultă și interpretarea artistică într-un concert nu afectează puritatea lor și nici nu anulează sensul obișnuit al colindatului, afirmându-l preponderent pe cel spiritual. Cei care colindă și cei colindați, împreună, intră în aura tainică a sărbătoririi Nașterii lui Iisus Hristos ca o ceată care, în drumul spre Betleem, se va însoți, cu smerenie, cu cetele îngerilor ce cântă ‘Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”, a subliniat în cuvântul adresat celor prezenți maica stavroforă Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Varatec.

Repertoriul Corului ‘Cuv. Iosif’, dirijat de monahia Elefteria Balcoși, a cuprins cântările ‘Condacul Nașterii Domnului’, ‘Colindăm, colindători’, ‘În lăcașul lui Crăciun’, ‘Veniți cu toții dimpreună’, ‘Sfânta Maica lui Iisus’, ‘Colind ceresc’, ‘Maica Sfântă a pornit’, ‘Leru-i Ler’, ‘Haida-ți cu toții să suim’, ‘Colo sus în vremea aceea’, ‘Pe cerul cu flori frumoase’, ‘Asta-i casa cea frumoasă’, ‘Frați români din lumea-ntreagă’, ‘Larg deschideți poarta’, ‘Toată obștea creștinească’.

Participanții la concertul de colinde au gustat și felurite produse de post, pregătite în Brutăria ‘Sf. Nicolae’, aduse de măicuțele de la Mănăstirea Varatec.

În aceeași zi de marți, 13 decembrie, grupul de maici a vizitat Biserica română ‘Sf. Ioan Botezătorul’ din Strasbourg, unde împreună cu pr. Vasile Iorguleascu au oficiat slujba Vecerniei, urmată de un concert de colinde, la care au asistat credincioși români. Emoția a fost cu atât mai mare cu cât, în final, enoriașii au cântat împreună cu maicile colindul tradițional ‘O, ce veste minunată!’. Maicile au făcut un popas la primăria orașului Strasbourg, la Catedrala ‘Notre Dame’ din Strasbourg și la alte obiective culturale din oraș. La invitația pr. Bogdan Stavarache, maicile de la Mănăstirea Varatec s-au oprit și la biserica română din orașul Baden-Baden, biserică ctitorită de Prințul Mihail Sturdza și care aparține de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Colinde românești pentru Patriarhul Cehiei și Slovaciei

Drumul grupului de la Varatec a continuat joi, 15 decembrie, către Praga, capitala Cehiei, unde a fost întâmpinat de Preafericitul Patriarh Hristofor al Cehiei și Slovaciei, împreună cu maica stareță Alexia Grămadă și cele patru călugărițe românce de la Mănăstirea Varatec, care alcătuiesc obștea monahală de la Mănăstirea Vilemov din Cehia. După tradiționala agapă frățească, maicile au susținut un concert de colinde în prezența Preafericitului Hristofor și a celor prezenți în sală. Ziua de vineri, 16 decembrie 2011, a fost binecuvântată de dimineață, prin participarea la Sfânta Liturghie la biserica română din Praga, oficiată de Preafericitul Hristofor, împreună cu un sobor de preoți, aici având bucuria de a sluji și preoții duhovnici de la Mănăstirea Varatec. Slujba, la care au fost prezenți funcționari ai Ambasadei Române la Praga, precum și alți cetățeni români, ruși și ucraineni, a fost oficiată în trei limbi – slavonă, cehă și română, răspunsurile la strană fiind date de Corul ‘Cuv. Iosif’, care a primit în final și binecuvântarea Preafericirii Sale Hristofor al Cehiei și Slovaciei.

Biserica română din Grădina Kinsky, Praga, îngrijită de pr. Andrei Danciu, este construită în stil maramureșan și are o vechime de peste 300 de ani, slujba de resfințire fiind săvârșită la 18 octombrie 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente