Ieri, 18 decembrie 2009, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei au fost decernate premiile concursului național „Icoana din sufletul copilului”, ediția a XVII-a, organizat de Patriarhia Română, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, informează „Ziarul Lumina’.
La serbarea de Crăciun „Colinda sfântă din sufletul copiilor la Nașterea Domnului” a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au mai aflat preoți, profesori, părinți și grupuri de colindători.
Festivitatea premierii participanților la cea de a XVII-a ediție a concursului național „Icoana din sufletul copilului, organizat de Patriarhia Română, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, a fost deschisă de către părintele Florin Șerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Patrimoniu Cultural al Patriarhiei Române. Părintele Șerbănescu a subliniat că acest moment sărbătoresc a devenit o manifestare tradițională. „Acest concurs nu numai că a creat bucurii ale ochiului și ale sufletului atâtor și atâtor credincioși ai Bisericii noastre, dar s-a născut din căldura, din sinceritatea trăirii întru Ortodoxia strămoșească a copiilor țării noastre. O bucurie mare a fost acest concurs an de an, care acum a ajuns la cea de a a XVII-a ediție”, a spus părintele consilier. De asemenea, părintele Șerbănescu a evidențiat că acest concurs s-a completat de-a lungul anilor cu alte concursuri conexe, care au căpătat ele însele o expresivitate specifică.
După concertul grupurilor de colindători, care au fost ieri în Sala Europa Christiana, Întâistătătorul Bisericii noastre a binecuvântat pe cei prezenți și a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că această expoziție de icoane are o semnificație deosebită acum, în apropierea sărbătorii Nașterii Domnului. „În tradiția noastră ortodoxă, vederea icoanei este însoțită de cântare, de tropar. Vedem icoanele și cântăm cântări duhovnicești, care în cuvinte spun același lucru sau același adevăr mântuitor, ca și icoanele. Ortodoxia, din cele mai vechi timpuri, începând cu secolul al II-lea și al III-lea, cu picturile din catacombe a unit cuvântul ascultat cu icoana, aceasta fiind cuvântul pictat și niciodată nu a despărțit ascultarea cuvântului lui Dumnezeu de pictarea lui Dumnezeu Cuvântul, Care S-a făcut om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Întâistătătorul Bisericii noastre a mai primit ieri la Reședință patriarhală colinda străbună din partea Ansamblului Național Transilvania din Baia Mare, a copiilor din parohia Vorona, județul Botoșani, precum și din partea altor colindători. În finalul festivității, părintele consilier patriarhal Gheorghe Holbea a înmânat premiile micuților artiști.