Colegiul Electoral Bisericesc al BOR s-a intrunit astazi pentru alegerea ierarhului titular al nou infiintatei Episcopii a Severinului si Strehaiei.

Astazi, de la ora 12.30, s-a intrunit Colegiul Electoral Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru alegerea ierarhului titular al nou infiintatei Episcopii a Severinului si Strehaiei.

Colegiul Electoral este format din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si cei ai Adunarii Eparhiale a Eparhiei Severinului si Strehaiei si il are ca presedinte pe Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Mai multe amanunte despre istoricul Episcopiei Severinului si Strehaiei ne-a oferit parintele Conferentiar Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi: ‘Mitropolia Severinului este una dintre cele mai vechi eparhii ale Tarii Romanesti. Ea a luat fiinta in toamna anului 1370, cu binecuvantarea Patriarhului Ecumenic Filotei de Constantinopol, din mai multe motive: in primul rand pentru ca se extinsese teritoriul Tarii Romanesti de atunci, aceasta insemnand si cresterea populatiei; in al doilea rand pentru faptul ca se reluase campania prozelitista romano-catolica; in al treilea rand, mai putin important, pentru ca tara mai avea deja un mitropolit, care era mai in varsta, si pentru a-l pastra si pe celalat in scaun, s-a impus alegerea unui mitropolit mai tanar care sa desfasoare o activitate mai intensa, mai complexa. S-a numit atunci Mitropolitul Severinului sau din cealalta parte a Tarii Romanesti, avandu-si probabil resedinta, dupa unii la Drobeta Turnu-Severin, iar, dupa altii, la Ramnic. Aceasta eparhie a avut o existenta destul de scurta, pana la inceputul veacului al XV-lea, pana prin anii 1402-1403, cu rangul de Mitropolie, ea avand doar 2 mitropoliti, amandoi de etnie greaca: cel dintai a fost Antim Critopol care fusese juristul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, iar cel de-al doilea a fost Atanasie. In anul 1672, in timpul Mitropolitului Teodosie al Tarii Romanesti, a luat fiinta Episcopia Strehaiei, care a avut o existenta efemera, de numai 7 ani, pana in anul 1679. Cu alte cuvinte, in partea Severinului au existat in decursul timpul, dupa constituirea statului feudal Tara Romaneasca, doua eparhii: o mitropolie – Mitropolia Severinului si o episcopie – Episcopia Strehaiei. Dupa reorganizarea Bisericii Ortodoxe Romane ca urmare a evenimentelor din anul 1989, s-a impus nevoia infiintarii unei noi episcopii, de fapt a reinfiintarii unei episcopii in acelasi spatiu, chiar numita Episcopia Severinului si Strehaiei, ca o reparatie morala, dar si din motive pastoral-misionare.’

Comentarii Facebook


Știri recente