Colegiu Național Ortodox la Cluj-Napoca

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, începând cu anul școlar 2012-2013 va funcționa la Cluj-Napoca Colegiul National Ortodox Cluj-Napoca.

„Colegiul Național Ortodox Cluj-Napoca” a fost inaugurat, astăzi, 15 septembrie 2012, printr-o slujbă de binecuvântare oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

‘Pentru noi, clujenii, astăzi este o zi mare. Nici nu realizăm ce importanță are deschiderea acestei școli. Eu cred că ea va fi aluatul care va dospi toată frământătura. Dacă dorim o lume mai bună, nu o putem face decât cu oameni buni și oamenii sunt buni dacă sunt crescuți aproape de Domnul Iisus Hristos și de Biserică. Ori socotim că această școală care este sub oblăduirea seminarului, dar va avea programul școlilor primare, gimnaziale și liceale și pe deasupra va avea o viață duhovnicească aparte, va crește copii cuminți, frumoși care vor fi de folos țării, Bisericii și vor aduce bucurie părinților lor’, a spus Înaltpreasfinția Sa, după cum informează TRINITAS TV.

Colegiul va cuprinde începând cu acest an patru clase primare (două clase pregătitoare și două clase I) aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și al Seminarului Teologic Ortodox Cluj, după cum a precizat Sorin Augustin Câlea, Director economic.

Școala va funcționa în unul din corpurile de clădire, proprietate a Arhiepiscopiei, situate pe strada Avram Iancu, nr. 6, clădire care a fost modernizată în vara acestui an, prin montarea sistemului de încălzire centrală, înlocuirea ușilor și ferestrelor cu sistem termopan, lucrări de zugrăvit, vopsitorie, rașchetarea parchetului. În același cadru a fost amenajată și curtea interioare a școlii. Toate investițiile au fost efectuate de către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Ca și funcționalități, clădirea cuprinde patru săli de clasă dotate cu mobilier nou adecvat vârstei, tehnică de calcul și materiale didactice specifice vârstei, o sală de sport, o sală pentru servirea mesei, două săli pentru activități recreative, cabinet medical și sală profesorală.

Obiectivele sunt:

– formarea copilului în spiritul valorii spirituale, intelectuale și morale;

– perfecționarea actului didactic și promovarea învățării centrate pe elev;

– dezvoltarea parteneriatului Școală – Familie – Biserică – Comunitate;

– formarea și dezvoltarea personalității fiecărui copil printr-un proces educativ amplu, în care „formarea” completează „informația”, iar „cultivarea inimii” completează „cultivarea minții”.

Programul de studiu respectă întocmai programa școlară aprobată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, completând-o cu activități educative întemeiate pe morala creștin-ortodoxă.

Programul școlar normal este completat de programul „școala după școală” unde copii au posibilitatea efectuării temelor sub supravegherea cadrelor didactice, precum și participarea la diferite cercuri și activități recreative (cercuri de pictură, balet, muzică, abilități practice, dansuri populare, limbi străine).

Colegiul Național Ortodox Cluj-Napoca reia și o veche tradiție școlară confesională ortodoxă, când, la Cluj, a funcționat Liceul ortodox de fete „Doamna Stanca” și Liceul ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…