Colecte organizate în Mitropolia Banatului pentru sinistrați

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la nivelul celor patru eparhii bănățene sunt organizate o serie de acțiuni caritabile în scopul ajutării sinistraților din județele Buzău și Vrancea, afectați de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă.

Din încredințarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, eparhia timișeană a luat legătura cu comandamentul Brigăzii 18 Infanterie ‘Banat’ din Timișoara, împreună cu care a stabilit un program comun de acțiune, pentru a veni în sprijinul celor care trec prin momente deosebit de grele din cauza zăpezilor abundente din aceste zile. În acest sens, într-o primă fază, Arhiepiscopia Timișoarei a achiziționat alimente neperisabile, pături și apă plată în valoare de 6.000 de lei, precum și lumânări în valoare de 6.800 lei, pe care le-a donat spre a fi transportate pe calea aerului cu o sursă specială a Armatei. De asemenea, duminică, 12 februarie, în bisericile eparhiei s-a făcut apel către credincioși pentru a dona alimente neperisabile și apă spre a fi trimise de către Armată în zonele sinistrate. Totodată, Centrul eparhial a transmis și un comunicat către oficiile protopopești și mănăstiri, ca toate unitățile bisericești din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei să sprijine această acțiune umanitară.

‘Demersurile Centrului eparhial nu au rămas fără ecou în inimile milostive ale credincioșilor bănățeni, care, sensibili la nevoile și suferința confraților din zonele afectate de căderile masive de zăpadă, au început să doneze cantități apreciabile de alimente și alte lucruri de strictă necesitate’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Toți cei care doresc să ofere ajutoare de alimente neperisabile, pături și apă se pot adresa Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății nr. 6-7, punctul de colectare a acestora. Totodată, pentru mai multe detalii pot fi contactați telefonic pr. militar Radu Bogdan la tel: 0742.143.737 și lt.-col. Adrian Dulău la tel: 0740.239.324.

Arhiepiscopia Aradului îndeamnă credincioșii la solidaritate

Și Arhiepiscopia Aradului, prin întâistătătorul ei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei, adresează clerului și credincioșilor din parohii și mănăstiri, respectiv comitetele parohiale, îndemnul să ofere ceai cald și alimente persoanelor afectate de ger pe toată durata vremii neprielnice. În acest sens, Biroul de asistență socială al Arhiepiscopiei Aradului are pregătit permanent, la cantina socială, ceai cald și alimente pe care angajații și voluntarii le vor distribui persoanelor fără adăpost și copiilor străzii din municipiul Arad, având la dispoziție și un spațiu încălzit pentru persoanele care solicită sprijin. Aceleași produse le vor avea pregătite și parohiile și mănăstirile din municipiul Arad, precum și din orașele Lipova, Ineu și Sebiș, unde, în aceste zile, toate bisericile vor fi deschise pentru primirea celor care suferă din cauza gerului.

Episcopia Caransebeșului, alături de sinistrați

Episcopia Caransebeșului, atât prin forțe proprii, cât și prin sensibilizarea credincioșilor pe care i-a chemat să fie solidari, a venit în sprijinul persoanelor aflate în impas în aceste zile din cauza zăpezilor.

Serviciul Social-misionar al Episcopiei Caransebeșului, cu sprijinul celor patru protopopi ai eparhiei, a adresat tuturor preoților îndemnul de a semnala probleme cauzate de viscol și de căderile abundente de zăpadă în parohiile expuse acestor riscuri, dar și de a îndemna credincioșii din parohiile mai puțin afectate de a fi pregătiți să contribuie cu bunuri și alimente, atunci când situația o va impune, pentru ajutorarea celor aflați în impas. În orașul de reședință al Episcopiei Caransebeșului, serviciile sociale rezidențiale, propuse de Centrul eparhial, oferă sprijin pentru cuplurile mamă-copil care solicită ajutor de specialitate și găzduire în Centrul de Igienă pentru Mamă și Copil, iar persoanele fără locuință sunt direcționate către Centrul de Urgență pentru Persoane fără Adăpost, administrat de Consiliul Județean, proiect creat în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului.

Deva și Hunedoara, în sprijinul sinistraților

La nivelul Episcopiei Devei și Hunedoarei, din îndemnul Preasfințitului Părinte Gurie, chiriarhul locului, au fost organizate campanii de ajutorare a sinistraților. Credincioșii eparhiei sunt îndemnați să se adreseze Centrului eparhial din Str. Avram Iancu, nr. 2, Deva, pentru a face donații de alimente și alte lucruri de strictă necesitate în scopul ajutorării semenilor din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă și de viscol. (Pr. Vasile Pop, pr. Călin Ianchiș, protos. Nestor Dinculeană, George Giurgiu)

Mesajul Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului

În aceste clipe de grea încercare pentru mulți dintre frații și surorile noastre din județele afectate de căderile masive de zăpadă, se cuvine ca noi, slujitorii,

fiii și fiicele Bisericii strămoșești, să fim alături de aceștia cu rugăciunea și cu fapta, urmând îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Aflându-ne în perioada de pregătire pentru Sfintele Paști, știm că rugăciunea și postul trebuie împletite cu dragostea creștină și facerea de bine, în acest sens facem un apel creștinesc și părintesc tuturor slujitorilor sfintelor altare și credincioșilor Mitropoliei Banatului să contribuie, după posibilități, cu ceea ce vor crede de cuviință, la alinarea durerilor și lipsurilor celor aflați în nevoi.

Prin această acțiune de solidaritate putem veni cu adevărat în sprijinul confraților noștri, împlinind porunca Mântuitorului ‘Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții’ (Ioan 13, 34-35).

Fie ca Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor celor care vor participa la alinarea suferințelor și neajunsurilor semenilor noștri.

Comentarii Facebook


Știri recente