Colectă pentru creștinii din Siria

În toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română a început, astăzi, colecta pentru ajutorarea creștinilor din Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, mulți dintre ei victime ale prigoanei și violenței. În cuvântul ținut în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a exprimat speranța că pacea și buna-înțelegere între oameni de credințe și culturi diferite, în această parte a lumii, vor fi restabilite cât mai curând: „În anul 2013, potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, în Siria, 1 213 creștini au murit pentru credința lor, peste 60 de biserici creștine au fost distruse și aproape 500 000 de creștini au părăsit această țară. Doi ierarhi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PAUL de Aleppo și Alexandretta din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, precum și Înaltpreasfințitul Părinte GREGORIOS YOHANNA IBRAHIM de Aleppo din Patriarhia Siriană a Antiohiei și a Întregului Orient, au fost răpiți în data de 22 aprilie 2013, în timp ce acordau asistență spirituală comunității creștine de limbă arabă din zona de graniță a Siriei cu Turcia și nu au fost eliberați nici până acum. Patriarhia Română își exprimă speranța că în această parte a Orientului Mijlociu vor fi restabilite cât mai curând pacea și buna-înțelegere între oameni de credințe și culturi diferite”.

Biserica Ortodoxă Siriană este una dintre cele mai vechi biserici creștine.

„Locul în care prima dată ucenicii lui Iisus au fost numiți creștini a fost Antiohia Siriei și aceasta ne face să fim și mai solidari, împreună suferind cu acești creștini prigoniți. În Siria s-au trăit o mulțime de sfinți care sunt pomeniți în cărțile noastre de cult și în Filocalie. Deci, rădăcinile creștine cele mai vechi se află în părțile Palestinei și ale Siriei. În Siria mai sunt câteva sate în care se vorbește limba aramaică, limba pe care a vorbit-o Mântuitorul Iisus Hristos. Deci, avem o afecțiune deosebită față de acești creștini care de-a lungul veacurilor, în pofida năvălirilor popoarelor migratoare, și-au păstrat credința. Acum sunt nevoiți să părăsească țara și casele lor pentru că există o neînțelegere din punct de vedere politic. Să ne rugăm lui Dumnezeu să aducă pace și înțelegere între oameni și să mângâie pe cei care sunt întristați și îndoliați”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.

În anul 2009, Patriarhia Română a numit pentru comunitatea ortodocșilor români din Damasc un preot misionar.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să putem și noi da o mână de ajutor mai ales că avem o parohie ortodoxă românească la Damasc. Intenționăm să înființăm una și în Liban, la Beirut. Preotul nostru de acolo ne ține la curent cu situația creștinilor din Siria după ce vizitează din când în când comunitatea. Noi sperăm să înceteze în curând acest război care aduce multă suferință și multă durere. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne bucurăm de ziua în care creștinii nu vor mai fi persecutați în această țară și nici în alte părți ale lumii”, a mai spus Preafericirea Sa.

Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât organizarea colectei, în semn de compasiune și solidaritate cu creștinii sirieni aflați în suferință, în ședința de lucru din 13 februarie. Aceasta se va desfășura și în următoarele două duminici, în zilele de 4 și 11 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…