Colaborare pentru o bună organizare a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie

Amplele manifestări prilejuite de hramul Catedralei patriarhale nu ar fi fost posibile fără implicarea activă a sectoarelor Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Administrației Patriarhale, a autorităților de stat, centrale și locale, și a numeroase alte instituții.

În baza unui protocol încheiat între Arhiepiscopia Bucureștilor și Primăria Capitalei, au fost luate măsuri pentru ajutorarea pelerinilor care au nevoie de cazare. „Cu aprobarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Municipiului București, ni s-au pus la dispoziție două locații pentru cazarea pelerinilor: la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Ion Creangă”. De asemenea, am fost sprijiniți cu cazarmament și de Jandarmeria Română. Pentru asigurarea ordinii și disciplinei am fost sprijiniți de Poliția Rutieră, Poliția Municipiului București, Poliția Locală și de Poliția Economică a Municipiului București”, a arătat părintele Ioan Iordache, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pelerinii care au venit în București cu trenul au fost întâmpinați la Gara de Nord de diaconi din Capitală și din Ilfov, care i-au îndrumat pe pelerini spre Colina Bucuriei, au împărțit pliante cu informații și detalii privind locațiile celor două colegii și a celor 18 biserici care au fost deschise non-stop în această perioadă pentru cazare.

Pe tot parcursul evenimentelor prilejuite de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pelerinilor le-au fost împărțite hrană caldă, ceai și cafea. Sub coordonarea Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în fiecare zi, câte două protoierii din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, anume protoieriile I, II, III Capitală, Ilfov Nord, Ilfov Sud, Ploiești și Câmpina, s-au implicat în furnizarea hranei calde, iar protoieriile Vălenii de Munte și Urlați au distribuit credincioșilor fructe. De asemenea, alături de pelerini au fost și preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Sub coordonarea Sectorului învățământ și activități cu tineretul, în organizarea hramului au fost implicați studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, elevi de la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din București și eleve de la Seminarul Teologic „Sfânta Filofteia” de la Mănăstirea Pasărea, din comuna Brănești, membri ai organizațiilor de tineret Asociația Studenților Teologi Ortodocși -ASTO, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – ASCOR (filiala București, dar și alte filiale din țară) și Liga Tinerilor Ortodocși Români – LTOR, împreună cu voluntari de la licee bucureștene și de la alte facultăți.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor a realizat o broșură care cuprinde informații despre viețile Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, a Sfântului Mare Mucenic Artemie, date despre icoanele aduse cu ocazia hramului Catedralei patriarhale din Mitropolia de Corint (Biserica Ortodoxă a Greciei), programul pe scurt al evenimentelor pregătite cu această ocazie și un cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel către pelerini.

Venirea delegației din Biserica Ortodoxă a Greciei, condusă de IPS Dionisie, Mitropolitul Corintului, a fost pregătită din timp de Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe și Biroul de protocol al Patriarhiei Române. În întreaga perioadă a manifestărilor, componentele Centrului de Presă BASILICA au abordat cu generozitate evenimentele prilejuite de hramul Catedralei patriarhale astfel încât bucuria sărbătorii să fie transmisă publicului larg. Pentru pelerinii care au așteptat la rând ca să se închine la sfintele odoare, Televiziunea Trinitas a montat în curtea Catedralei patriarhale și pe Colina Patriarhiei trei ecrane pentru a le oferi acestora posibilitatea de a urmări slujbele săvârșite pe podiumul special amenajat sau în catedrală și programe speciale. Radio Trinitas și Trinitas TV au transmis în direct și concertul din cadrul Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Credincioșii care s-au aflat în situații de urgență sau au avut nevoie de îngrijiri medicale au putut apela în permanență la serviciile oferite gratuit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență București, SMURD, Pompieri, Crucea Roșie și Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România (AMFOR).

Comentarii Facebook


Știri recente