In data de 6 decembrie a.c., un grup de clerici musulmani, dar si oameni de stiinta rusi, au cerut ca simbolurile crestine de pe emblema nationala a Rusiei sa fie eliminate, invocand ca in Constitutia federala se statueaza ca Rusia este un stat secular. Cotidianul ‘The Moscow Times’ a publicat un interviu cu presedintele Institutului pentru Libertatea Constiintei din Rusia, in care se afirma ca aceasta initiativa este semn al resentimentului care exista in privinta legaturilor din ce in ce mai stranse intre Statul rus si Biserica Ortodoxa. ‘Emblema nationala a devenit pentru musulmani intruchipare a politicii de stat’, a afirmat Sergei Mozgovoi, presedintele Institutului. In discordanta cu grupul de clerici musulmani, Ravil Gainutdin, presedinte al Consiliului muftiilor din Rusia, lider recunoscut de catre stat, a declarat pentru acelasi cotidian ca emblema nationala nu are nimic ofensator pentru musulmani si ca acestia nu ar trebui sa protesteze. In acest context, parintele Vsevolod Chaplin, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Moscovei, a afirmat pentru agentia ‘Interfax’ ca aceste cereri venite din partea clericilor musulmani ar putea declansa un conflict inter-religios in Rusia si tocmai musulmanii nu si-ar dori un asemenea conflict. De asemenea, parintele Chaplin a mai declarat ca ‘aceste incercari de a dez-crestina Rusia cu simbolurile si istoria ei, prezentul si viitorul ei, nu pot decat sa atraga un raspuns negativ din partea credinciosilor ortodocsi majoritari’.
La inițiativa preotului din Garnizoana Botoșani, un cor militar dedică un cântec Sfântului Ștefan cel Mare
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare. Înregistrarea a fost făcută profesionist, la fel și filmările, realizate la Garnizoana Botoșani și la…
Sf. Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit la Mănăstirea Putna, la trei decenii de la canonizare
La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica a 3-a după Rusalii
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica a 3-a după Rusalii, 3 iulie 2022, după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va…
Preotul martir Haralambie Balamace va fi omagiat la Muzeul Țăranului Român
Preotul Haralambie Balamace va fi omagiat duminică la Muzeul Național al Țăranului Român în cadrul unei conferințe susținută de Pano Bakalli. Pano Bakalli este preşedintele Fundației „Iorga” din Saranda. Fundaţia „Nicolae Iorga” din Saranda a fost înființată în…
Patrimoniul cultural din Alba Iulia poate fi explorat cu ajutorul codurilor QR
Un număr de șaizeci și cinci de obiective turistice și religioase din Municipiul Alba Iulia vor avea câte o plăcuță turistică cu un cod QR prin care cei interesați pot afla informații despre acestea în cinci limbi.…