‘Civilizatia epocii lui Stefan cel Mare’ – expozitie la Muzeul National de Arta

Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor si Muzeul National de Istorie au vernisat astazi Expozitia ‘Civilizatia epocii lui Stefan cel Mare, 1457-1504’. Fotografiile

reprezinta ctitoriile marelui domnitor.

Expozitia a fost organizata sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei si se inscrie in seria de manifestari dedicate comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Prezent la vernisaj, Presedintele Romaniei, Dl. Ion Iliescu a subliniat ca aceasta expozitie, la fel ca si alte manifestari similare organizate in cadrul ‘Anului Stefan cel Mare si Sfant’, marcheaza perioada unei domnii dramatice si tumultoase, constituind o latura extrem de importanta pe planul culturii romane, creatiei si artei noastre, care face sa dainuiasca spiritul renascentist al acelor vremuri. Seful statului a precizat ca o parte din lucrarile de la Muzeul National de Arta vor fi expuse in data de 30 septembrie 2004, in Salonul Sixtin de la Vatican, cu prilejul unei Expozitii Internationale consacrate comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Ministrul Culturii si Cultelor, dl. Razvan Theodorescu a accentuat faptul ca Expozitia reprezinta cu adevarat epoca Binecredinciosului Voievod Stefan cel mare si Sfant, cu elemente de dincolo de Prut, care fac parte din patrimoniul Romaniei de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea: ‘Aceasta expozitie ne da ocazia sa reflectam la ceea ce a reprezentat candva epoca Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Este un eveniment pe care noi l-am pregatit, prin Muzeul National de Arta si Muzeul National de Istorie, cu colaborarea Bibliotecii Academiei Romane, fiind o actiune extrem de importanta, avand aici ocazia sa aratam ceea ce a fost epoca aceasta de mare sinteza intre Orient si Occident si, totodata, fiind o prefata nationala a ceea ce va fi marele eveniment din 30 septembrie 2004 de la Vatican.’, a subliniat in continuare Ministrul Culturii si Cultelor, dl. Razvan Theodorescu.

Comentarii Facebook


Știri recente