Cinstirea Sfinților Împărați Constantin și Elena în Biserica Ortodoxă Română

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt doi dintre cei mai iubiți sfinți de către români. Așa se explică și faptul că, astăzi, aproape 1.850.000 de români poartă numele Constantin și Elena sau derivate ale acestora. Mărturie a acestei evlavii stau și numeroasele biserici parohiale și monahale, din țară și din străinătate, care și-au așezat viața duhovnicească sub ocrotirea Sfinților Împărați ai Ortodoxiei.

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din țară închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena este Catedrala patriarhală din București, ctitorie a voievodului Țării Românești, Constantin Șerban Basarab (1654-1658), care a fost sfințită în 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și de Buzău. Sfântul lăcaș a fost de fapt forma pe care a îmbrăcat-o evlavia domnitorului și a credincioșilor din orașul lui Bucur față de cei doi sfinți care au marcat profund istoria creștinismului. De la ridicarea ei și până astăzi, biserica respiră duhul acestei evlavii, care se face auzit prin neîncetatul murmur de rugăciune ce se înalță în taină către Sfinții Împărați. Bucuria credincioșilor a fost încununată în urmă cu nouă ani, când vechea biserică domnească, devenită între timp Catedrală mitropolitană și mai apoi Catedrală patriarhală, a devenit baldachinul moaștelor sfinților protectori. În anul 2002, la sărbătoarea hramului catedralei, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru a dăruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu o raclă cu părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Mănăstirea Kykkos, împreună cu o copie după icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Evanghelist Luca, care se păstrează în mănăstirea cipriotă.

După aducerea moaștelor, cultul Sfinților Împărați Constantin și Elena a înflorit la Catedrala patriarhală. În fiecare an, în ziua prăznuirii lor, racla cu sfintele moaște este scoasă în procesiune și așezată spre închinarea credincioșilor, alături de racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Sfinții Împărați, la Spitalul de Recuperare din Iași și la Mănăstirea Dumbrăveni

Mănăstirea Kykkos din Cipru, întemeiată pe la sfârșitul secolului al XI-lea de către împăratul bizantin Alexios I Comnenul, s-a arătat darnică față de mai multe lăcașuri de închinare din țara noastră. Astfel, la 21 mai 2007, Mănăstirea Kykkos a donat pentru capela Spitalului de Recuperare din municipiul Iași părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a evidențiat semnificațiile acestui moment deosebit: ‘Prezența moaștelor Sfinților Împărați aici confirmă vocația acestui paraclis din incinta spitalului de recuperare, și anume aceea de a contribui la vindecarea sufletească și trupească a credincioșilor prin rugăciune, prin slujba Sfântului Maslu, prin Spovedanie și Împărtășanie, iar prin aducerea acestor sfinte moaște se încununează nu numai frumusețea acestei biserici, ci și vocația ei, aceea de a arăta că Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, adesea lucrează prin sfinții Săi, potrivit credinței și evlaviei celor care cer ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos și al sfinților Săi’. Alături de părticelele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, capela Spitalului de Recuperare din Iași a primit din partea Mănăstirii Kykkos din Cipru și părticele din moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi și ale Sfântului Antonie din Verias.

Un alt sfânt lăcaș care s-a bucurat de darul Mănăstirii Kykkos este Mănăstirea Dumbrăveni, din Arhiepiscopia Tomisului. Mănăstirea este construită în imediata vecinătate a bisericuțelor rupestre de la Dumbrăveni, bisericuțe asemănătoare celor de la Basarabi, singura diferență fiind faptul că cele de la Basarabi sunt construite pe șapte niveluri, în timp ce bisericuțele de la Dumbrăveni sunt dispuse pe două. Mănăstirea Dumbrăveni a fost înființată la data de 1 mai 2004, iar aici și-au găsit liniștea trei viețuitori. Așezământul monahal adăpostește moaștele Sfinților Constantin și Elena, aduse de la Mănăstirea Kykkos din Cipru, ale Sfântului Arsenie Capadocianul, ale Sfântului Antonie de la Verias și ale Sfintei Paraschevi.

Moaștele Sfintei Împărătese Elena, în procesiune la Tomis

Sfinții Împărați Constantin și Elena se bucură de o cinstire deosebită în Arhiepiscopia Tomisului, ei fiind și ocrotitorii orașului Constanța. Anul acesta, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit la sărbătoarea Sfinților Împărați un program special de manifestări religioase și culturale. Încă de aseară, la Catedrala arhiepiscopală din Constanța au fost aduse, de la Mănăstirea Curtea de Argeș, moaștele Sfintei Împărătese Elena. După slujba Vecerniei, s-a desfășurat o procesiune cu moaștele sfintei care ne-a descoperit crucea lui Hristos, împreună cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion de la Catedrala arhiepiscopală, spre Biserica ‘Sfinții Împărați’ din oraș. Astăzi, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iar după slujbă, moaștele Sfintei Împărătese Elena se vor întoarce la Mănăstirea Curtea de Argeș, informează ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente