Cinstirea Sfântului Pantelimon în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În ziua Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Sf. Liturghie la Mănăstirea Durău, care și-a serbat cel de-al doilea hram. La Spitalul Municipal din Moinești slujba hramului a fost încununată de aducerea moaștelor Sfinților Epictet și Astion de la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit ieri slujba Sfintei Liturghii în Biserica ‘Buna Vestire’ și ‘Sf. M. Mc. Pantelimon’ a Mănăstirii Durău din județul Neamț. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Mihai Damian, protoiereul Protopopiatului Ceahlău. Cel de-al doilea hram al așezării monahale de la poalele Muntelui Ceahlău a fost rânduit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, întrucât mănăstirea adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon. Sfintele moaște au fost aduse aici de către preoții militari care au fost pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Trupele române, împreună cu preoții care au slujit în Mănăstirea Durău, au găsit biserici dărâmate în urma bombardamentelor pe teritoriul rus. În una dintre aceste biserici au fost găsite aceste sfinte moaște. Pentru a nu fi profanate, moaștele au fost luate și purtate pe toată perioada războiului, folosindu-se de ele atunci când trebuiau să tămăduiască soldați răniți sau bolnavi. ‘După terminarea războiului, preoții militari au adus moaștele Sfântului Pantelimon în Mănăstirea Durău, rămânând aici până în zilele noastre. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a considerat că este bine ca în amintirea acestor preoți care s-au ostenit pe front, atât cu partea liturgică, cât și cu cea sanitară, să pună acest praznic, al Sfântului Pantelimon, ca al doilea hram al Mănăstirii Durău. Hramul din acest an a fost cu totul deosebit pentru că slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoți de la mănăstirile și parohiile învecinate’, a declarat protos. Hariton Negrea, duhovnicul Mănăstirii Durău.

Întâlnirea sfinților la Moinești

Sute de credincioși au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, pe o scenă amenajată în apropiere de Biserica ‘Sf. M. Mc. Pantelimon’ a Spitalului Municipal din Moinești. Din soborul de 20 de preoți din municipiul Moinești și din împrejurimi a făcut parte și pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești. Cu acest prilej, încă de sâmbătă au fost aduse, cu binecuvântarea Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, și a Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea moaștele Sfinților Epictet și Astion. Preasfințitul Visarion a ținut un cuvânt de zidire sufletească în care a vorbit despre viața Sfântului M. Mc. Pantelimon și a Sfinților Epictet și Astion, iar la final i-a dăruit părintelui Gheorghe Turcu, preot misionar de caritate în cadrul Spitalului Municipal din Moinești, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. La rândul său, pr. Gheorghe Turcu a oferit Preasfințitului Părinte Visarion o icoană cu Sf. Pantelimon. ‘A fost o zi de mare bucurie și de înălțare sufletească pentru credincioșii ortodocși de aici, din Moinești, din această localitate istorică, pentru că a fost ziua hramului bisericii din incinta Spitalului Municipal din Moinești. Sfânta Liturghie a fost deosebită, au participat un sobor mare de preoți și diaconi, dar și o mare mulțime de credincioși care au umplut piața centrală a orașului. La bucuria prăznuirii Sfântului Pantelimon s-a adăugat anul acesta și venirea de la Halmyris, din cetatea istorică de pe malurile Dunării, a moaștelor Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care au pătimit pentru Hristos în anul 290. A fost o întâlnire peste veacuri a sfinților care unesc eparhiile și îi insuflă pe credincioși să lucreze pentru mântuirea lor sufletească’, a relatat Preasfințitul Părinte Visarion. Pentru că de organizarea hramului s-a ocupat în mod deosebit și domnul Adrian Cotârleț, directorul Spitalului Municipal din Moinești, Preasfințitul Visarion a fost invitat să viziteze unitatea spitalicească în preajma căreia se află Biserica ‘Sf. M. Mc. Pantelimon’, unde sunt trei blocuri operatorii. ‘Aici am văzut tehnica și aparatele de care se folosesc doctorii chirurgi pentru a veni în ajutorul bolnavilor. În același timp, Preasfințitul Visarion i-a vizitat pe bolnavii din saloane, le-a rostit rugăciuni și le-a oferit câte o cruciuliță, odată cu arhiereștile binecuvântări’, a declarat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești.

Hramul Bisericii ‘Sf. M. Mc. Pantelimon’ din Iași

Biserica ‘Sf. M. Mc. Pantelimon’ din Iași și-a cinstit ocrotitorul. Luni seara, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de preoți din care au mai făcut parte pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. protopop Constantin Andrei, care a amintit faptul că Sf. M. Mc. Pantelimon și-a pus viața în slujba omului, vindecând bolnavii. ‘La această sărbătoare au fost prezenți mulți credincioși din parohie care au fost încurajați să susțină lucrările de pictură și de restaurare a Bisericii ‘Sf. M. Mc. Pantelimon’, monument istoric. Activitatea pastoral-misionară este coordonată de părintele paroh Ovidiu Ciobotaru, care este și redactor-șef al revistei ‘Cuvânt și suflet’ a Protopopiatului Iași 1′, a spus pr. protopop Constantin Andrei, care a scos în evidență lucrarea de restaurare a catapetesmei sfântului lăcaș ocrotit de Sf. M. Mc. Pantelimon, remarcând faptul că în perioada următoare ‘se așteaptă refacerea casei parohiale’.

Comentarii Facebook


Știri recente