Cinstirea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, la Iași

Un sobor de preoți de la mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei a oficiat, miercuri seara, Slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica ‘Sfântul Prooroc Daniel’ și ‘Sfântul Mucenic Ioan Valahul’ din cartierul ieșean CUG, singura din Mitropolia Moldovei și Bucovinei închinată Sfântului Mucenic Ioan Valahul. Sfântul lăcaș, aflat în construcție, a întâmpinat sărbătoarea din acest an cu multiple realizări, informează „Ziarul Lumina”.

Peste 100 de ieșeni au participat miercuri seara la slujbele săvârșite în ajunul hramului Bisericii ‘Sfântul Prooroc Daniel’ și ‘Sfântul Mucenic Ioan Valahul’ din cartierul ieșean CUG (Rond Vechi), ce aparține de Protopopiatul Iași 2. Sfântul lăcaș și-a serbat al doilea hram pentru a treia oară, după ce, în primăvara anului 2009, această parohie a primit ca ocrotitor, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. La finalul slujbei, pr. Bogdan Florea de la parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – Șcheia, Protopopiatul Iași 2, a vorbit despre viața Sfântului Ioan Valahul și despre exemplul de jertfelnicie al acestuia. Apoi, părintele paroh Ioan Chirvasă a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență. Oamenii au primit din partea Comitetului parohial câte un pachet cu alimente, după care au asistat la un miniconcert de muzică populară tradițională, susținut de o parte a Fanfarei ‘Rotaria Junior’. Ieri-dimineață a fost oficiată Utrenia și Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, la finalul cărora a avut loc o agapă frățească.

Casa praznicară ‘Agapa creștină’ a fost finalizată

Cu prilejul serbării hramului a fost lansat ultimul număr al Revistei ‘Mărgăritarul credinței’, care apare trimestrial de șapte ani. Din colectivul de redacție fac parte mai mulți tineri din parohie. Publicația încearcă prezentarea mai multor aspecte din viața Bisericii în general și a parohiei în special.

La parohia ‘Sfântul Prooroc Daniel’ și ‘Sfântul Mucenic Ioan Valahul’ din cartierul ieșean CUG (Rond Vechi), s-au derulat în ultima vreme lucrări pe mai multe planuri. În prezent se lucrează la pictura sfântului lăcaș, fiind terminată bolta sfântului altar. ‘Concomitent se pictează icoanele, care vor fi așezate pe catapeteasmă la Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași, se realizează catapeteasma la un atelier din Bacău și stranele la un meșter din apropierea orașului Târgu Neamț. În același timp, s-a lucrat la casa praznicară ‘Agapa creștină’. S-a realizat etajul, unde va fi și locuința preotului paroh, și îl așteptăm pe Înalt Preasfințitul Teofan pentru a sfinți spațiul în cursul acestei luni’, a precizat pr. paroh Ioan Chirvasă.

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…