Cinstirea Sfântului Grigorie de Nyssa, în eparhia Dunării de Jos

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 29 octombrie 2008, luată la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de a dedica anul 2009 comemorării și omagierii Sfântului Vasile cel Mare și a tuturor Sfinților Capadocieni, s-a bucurat de o mare apreciere atât în rândul clerului, cât și a credincioșilor Eparhiei Dunării de Jos.

O primă întâlnire cu elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ap. Andrei” din Galați a avut loc în data de 8 ianuarie a.c., în capela seminarului. În decursul acestei întâlniri Preasfințitul Casian a binecuvântat elevii cu prilejul începerii unui nou an calendaristic și apoi a anticipat sărbătoarea Sfântului Grigorie de Nyssa, fratele mai mic al Sfântului Vasile cel Mare și unul dintre cei mai importanți Sfinți Părinți Capadocieni, lansând elevilor provocarea de a citi din vasta operă a acestuia și de a nota ceea ce li s-a părut semnificativ în urma lecturării.

Pe data de 9 ianuarie a.c. ierarhul locului a oficiat în același sfânt lăcaș slujba Litiei, în cadrul Vecerniei în cinstea marelui părinte, ocazie cu care a adresat elevilor seminariști un cuvânt de învățătură în care a subliniat principalele aspecte din viața și învățătura marelui teolog.

În ziua următoare, seminariștii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți, avându-l în frunte pe Întâistătătorul eparhiei, care a adresat și un cuvânt de învățătură elevilor prezenți. S-a continuat apoi cu simpozionul dedicat Sfântului Grigorie de Nyssa, activitate desfășurată în sala de conferințe a Seminarului, care s-a bucurat de prezența chiriarhului Episcopiei Dunării de Jos.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 10/ 15 ianuarie 2009)

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…