Cinstirea Părinților de la Sinodul al IV-lea ecumenic

În Duminica a VIII-a după Rusalii Biserica noastră îi pomenește pe Sfinții Părinți care au participat, în anul 451, la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon. Convocat de împăratul Marcian, Sinodul a luat, printre altele, două hotărâri de maximă importanță atât pentru învățătura de credință, cât și pentru istoria ulterioară a instituției bisericești: prima dintre acestea este învățătura despre cele două firi în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, cea Divină și cea umană, iar a doua este stabilirea ordinii ierarhice a scaunelor Apostolice: Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim.

Sărbătoarea Părinților de la Sinodul al IV-lea Ecumenic datează din perioada imediat următoare anului 451.

„Această sărbătoare este fixată în calendarul Bisericii Ortodoxe începând cu data de 16 iulie, anul 518, în timpul patriarhului Ioan al II-lea și în timpul împăratului Justin care urcase de curând pe tron după ce împăratul Anastasius, care era monofizit, deci, eretic, a fost înlăturat. Astfel, aceștia au săvârșit o Sfântă Liturghie în Agia Sophia și în momentul în care au început Sfânta Liturghie poporul a cerut și patriarhului și împăratului să fixeze sinaxa părinților de la Sinodul al IV-lea Ecumenic. Și această sărbătoare a fost sărbătorită neîncetat la această dată până când în secolul al VIII-lea sau al XIX-lea, datorită faptului că ziua de 16 iulie cădea în orice zi a săptămânii, a fost mutată în duminica imediat următoare sau în duminica cea mai apropiată de 16 iulie astfel că prin această mutare sărbătoarea se ține totdeauna în duminica cea mai apropiată de această dată”, a spus Pr. Prof. Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie din București, după cum ne informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…