Cinstirea ierarhilor Dunării de Jos la hramul Palatului episcopal din Galați

La praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului (2 februarie), capela Palatului episcopal din Galați (astăzi, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Dunării de Jos) și-a serbat hramul, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. După săvârșirea Sfintei Liturghii, sub protia chiriarhului Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a urmat slujba parastasului pentru ctitorul așezământului – episcopul Partenie Clinceni – și pentru ceilalți ierarhi ai Dunării de Jos trecuți la Domnul.

Monument reprezentativ de arhitectură al orașului de la Dunăre, Palatul episcopal are o existență de mai bine de 100 de ani. Situată pe Strada Domnească, în vecinătatea statuii domnitorului Unirii – Alexandru Ioan Cuza, în fosta piață „Ștefan cel Mare” (un loc cu adânci semnificații pentru gălățeni), clădirea Palatului episcopal al Dunării de Jos a fost construită în perioada 1897-1900, la inițiativa vrednicului de pomenire arhiereu Partenie Clinceni, episcop al Dunării de Jos (1886-1902) și, mai apoi, mitropolit al Moldovei (1902-1908). Arhitectul palatului a fost Toma Dobrescu, iar inginer-constructor, A.F. Badescu.

Încă de la început, în aripa stangă a edificiului a fost amenajat un paraclis închinat sărbătorii „Întâmpinării Domnului”, sfințirea așezământului având loc la data de 8 septembrie 1901.

În anul 1963, regimul comunist confiscă acest „Palat episcopal fără pereche”, după cum îl numea marele istoric Nicolae Iorga, în incinta sa funcționând Muzeul de Arte Vizuale.

În anul 2003, clădirea este retrocedată Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care a amenajat aici un muzeu al istoriei, culturii și spiritualității din această parte a țării. În acest sens, în luna noiembrie 2008, au fost aduse de la Muzeul de Istorie din Galați osemintele primului creștin cunoscut de pe teritoriul țării noastre – Innocens.

Cinstirea ierarhilor Dunării de Jos la sărbătoarea hramului

În fiecare an, la Praznicul Întâmpinării Domnului, în camera unde a existat capela Palatului episcopal se serbează hramul acestui așezământ. Anul acesta, în prezența personalului administrativ, a elevilor seminariști și a câtorva credincioși, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi, în fruntea cărora s-a aflat ierarhul Dunării de Jos, IPS Arhiepiscop Casian.

Vorbind celor prezenți despre semnificațiile profunde ale sărbătorii în acest lăcaș, Arhiepiscopul Casian a arătat că „atunci când cinstim pe ie-rarhii Dunării de Jos și pe toți cei care împreună cu dânșii s-au mutat la Domnul, ne oglindim cu toții în această icoană vie a pământului pe care se odihnesc rămășițele celui dintâi creștin cunoscut de pe teritoriul țării, care are un nume atât de important pentru noi toți – Innocens. În fața tainei pământului și a omului,descoperim frumusețea noastră «cea zidită după chipul lui Dumnezeu». Fără intervenția lui Dumnezeu, și pământul, și omul nu ar avea chip și frumusețe. Căci și pământul este darul lui Dumnezeu și, pentru aceasta, Dumnezeu l-a ridicat pe om din pământ. Pământul stă permanent pe orizontală, iar omul ridicat din pământ de Dumnezeu e chemat să stea pe verticală. Astfel se formează o cruce între pământ și om, căci atunci când stăm drepți formăm o cruce. Noi suntem o cruce înfiptă în pământ și înfiptă sus, în cer, în același timp”.

Atunci când deschidem brațele, a continuat IPS Casian, le deschidem pentru a întâmpina. „Și astăzi sărbătorim darul lui Dumnezeu de a face din noi, oamenii, din pământ, cruci care se înalță până la cer, ca să coboare, ca pe o scară, Dumnezeu în noi. Iar când Dumnezeu coboară în noi, brațele noastre se deschid ca să ne îmbrățișăm și să îmbrățișeze pe ceilalți semeni ai noștri”.

După slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșit parastasul pentru ctitori, ostenitori, binefăcători și ierarhi ai Dunării de Jos, adormiți întru Domnul.

La final a fost binecuvântat noul depozit de icoane, carte veche și obiecte bisericești de patrimoniu, depozit aparținând muzeului.

Comentarii Facebook


Știri recente