Cinstire pentru sfântul cu mitra de papură

Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou (Paraclis patriarhal) și-a sărbătorit miercuri, 12 decembrie 2012, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înalt Preasfințitului Ioan, Mitropolitul Pergamului, aflat în vizită frățească în țara noastră, ca delegat al Patriarhiei Ecumenice, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Credincioșii care au venit pentru a participa la slujbă s-au putut închina la racla cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, așezată într-un baldachin amenajat în vecinătatea bisericii. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care le-a vorbit credincioșilor despre viața, activitatea și minunile Sfântului Ierarh Spiridon. Preafericirea Sa a arătat că sfântul sărbătorit ieri era un om smerit, dar în același timp un curajos luptător, care a apărat credința creștină în fața ereziei ariene, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325: „Sfântul Ierarh Spiridon s-a arătat un mare apărător al dreptei credințe prin faptul că, deși nu era învățat din punct de vedere al studiilor, totuși avea o putere mare a credinței și o lumină a Duhului Sfânt, încât a înfruntat pe ereticii arieni care spuneau că Iisus Hristos este o creatură sau o făptură a lui Dumnezeu, că nu este Dumnezeu deoființă cu Tatăl, ci este un om îndumnezeit”. Pentru a închipui Taina Sfintei Treimi, Sfântul Spiridon a luat o cărămidă în mână și, după ce a rostit o rugăciune, din aceasta a ieșit foc, a căzut apă, iar el a rămas cu lutul în mână, arătând astfel că, deși cărămida era una singură, era compusă din trei elemente distincte, dar nedespărțite.

Patriarhul nostru a mai arătat că Sfântul Ierarh Spiridon a fost făcător de minuni din timpul vieții, dar și după moarte, motiv pentru care el se bucură astăzi de o mare evlavie în toată Ortodoxia. „Prăznuirea Sfântului Spiridon în data de 12 decembrie are o semnificație deosebită pentru lucrarea filantropică a Bisericii în prezent pentru că, împreună cu Sfântul Ierarh Nicolae, ne învață, în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, să fim milostivi, să ajutăm pe cei săraci, să arătăm iubirea lui Hristos cea milostivă și smerită. Folosind mâinile noastre, Hristos ajută pe cei săraci, mângâie pe cei întristați și alină pe cei bolnavi”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a mai explicat că sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon este un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” – Nou, care a trecut, în ultima perioadă, prin ample lucrări de reconsolidare, restaurare și înfrumusețare. Cu acest prilej, Patriarhul României a lansat către credincioși un apel de a sprijini în continuare lucrările de restaurare a picturii acestei catedrale care vor demara în curând, dar și lucrările de reconsolidare și restaurare a Casei Trimitunda care împreună cu Casa Spiridonia vor constitui două dintre cele mai importante centre social-filantropice și culturale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. În semn de recunoștință față de sprijinul acordat pentru lucrările efectuate în ultima perioadă la Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon” – Nou, Patriarhul României a acordat Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” pentru mireni lui Traian Negrei, manager la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din cadrul Consiliului General al Municipiului București, și lui Daniel Ivașcu, pentru refacerea instalației de sonorizare la peste 50 de biserici din Capitală și la mai mult de 100 de biserici din Arhiepiscopia Bucureștilor și din alte eparhii. De asemenea, au fost distinși cu Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” părintele protosinghel Daniel Pantazi, ing. Petre Chiuță, consilier patriarhal coordonator al Sectorului Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, arhitectul Gheorghe Goiciu, consilier coordonator al Sectorului Monumente și construcții bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Cosmin Bănuță și Luminița Tache. Întâistătătorul Bisericii noastre a mai acordat Diploma de onoare „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” Iuliei Roșu, șeful Biroului local de expertize judiciare Prahova, sculptorului Costică Moroiu și familiei Dinu Marian și Cristina, iar pentru catedrală a dăruit un set de cărți liturgice și duhovnicești. În numele slujitorilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” – Nou, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, slujitor al acestui sfânt lăcaș de cult, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru participarea la slujba de hram și pentru purtarea de grijă în ceea ce privește lucrările efectuate la Catedrala „Sfântul Spiridon” în ultima perioadă.

La final, Patriarhul României l-a prezentat credincioșilor pe Înalt Preasfințitul Ioan, Mitropolitul Pergamului, sosit la noi în țară pentru a discuta cu reprezentanții Patriarhiei Române despre pregătirea viitorului Sinod Panortodox. Înalt Preasfinția Sa a transmis binecuvântarea Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului și Patriarh ecumenic, și a mulțumit Patriarhului României „pentru ocazia de a împărtăși bucuria cinstirii unui sfânt comun, Sfântul Spiridon al Trimitundei, sărbătorit atât de grecii ortodocși, cât și de credincioșii din Biserica Ortodoxă Română”.

Cooperare pentru viitorul Sinod Panortodox

O delegație a Patriarhiei Ecumenice, formată din Înalt Preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Pergamului, și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Bartolomeu Samaras, secretarul Sfântului Sinod, s-a aflat la București, în perioada 10-12 decembrie 2012, pentru a discuta împreună cu o delegație a Patriarhiei Române, formată din Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, pr. prof. Viorel Ioniță și pr. Michael Tița, consilier patriarhal, despre pregătirea viitorului Sinod Panortodox.

În timpul convorbirilor, s-a exprimat necesitatea cooperării mai intense între Bisericile Ortodoxe în anul 2013 privind pregătirea viitorului Sinod Panortodox. Pe agenda acestuia vor figura doar temele care au întrunit consensul tuturor Bisericilor Ortodoxe surori.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…