Cinci ierarhi la Hramul Mănăstirii Nicula

Sute de pelerini au venit de sâmbătă, 13 august, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia hramului acestui așezământ monahal. După cum ne informează Radio Renașterea, astăzi, 14 august 2011, în ajunul hramului, vor fi primiți cei cinci ierarhi care vor oficia slujbele de seară, precum și Sfânta Liturghie arhierească din ziua praznicului. În frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, din sobor vor face parte Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Vasile, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În cadrul programului slujbelor, vineri, 12 august, credincioșii au participat la Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III și VI, Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 22.00, Taina Sfântului Maslu, la finalul căreia a adresat un cuvânt de învățătură eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pr. arhim. Teofil Roman.

Ieri, slujbele au început dimineață, la ora 7.00, cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului, urmat de Ceasurile III și VI și de Sfânta Liturghie, cu un cuvânt de învățătură adresat de starețul Mănăstirii Nicula, pr. arhim. Andrei Coroian. După Taina Sfântului Maslu, care a început la ora 15.00, credincioșii au primit cuvinte de învățătură de la pr. protopop Ioan Morar, iar seara, la finalul Privegherii, le-a adresat cuvinte de folos pr. prof. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului cade anul acesta după două zile de weekend, astfel că sunt așteptați să participe la hram mulțime de pelerini. Primii au sosit deja de astăzi și s-au așezat, ca în fiecare an, pe dealul din incinta mănăstirii, precum și la marginea pădurii. Serviciul de Ambulanță asigură în aceste trei zile asistență medicală permanentă, la fel și Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj, efective de agenți având grijă să prevină incidentele neprevăzute și faptele antisociale.

De asemenea a fost restricționat accesul mașinilor și autocarelor până la mănăstire, fiind amenajat un spațiu de parcare jos, în sat, de unde oamenii urcă în pelerinaj dealul mănăstirii, în semn de jertfă adusă Maicii Sfinte. Ajunși la mănăstire, ei se opresc mai întâi la biserica veche din lemn, pe care o înconjoară pe coate și genunchi, după care se închină Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Până pe 15 august, în ziua hramului, pe altarul de vară al mănăstirii, precum și în biserică se vor oficia slujbe pe tot parcursul zilei, cu pauze foarte scurte.

Comentarii Facebook


Știri recente