Cinci episcopi au sfintit altarul primei biserici ortodoxe din Romania cu hramul ‘Sf. Nectarie’

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu patru dintre ierarhii participanti la sarbatoarea Sfintei Cuv. Parascheva, a oficiat astazi, de la orele 10.30, slujba de sfintire a altarului primei biserici ortodoxe din Romania cu hramul ‘Sf. Nectarie’. Lacasul de cult a fost ridicat incepand cu anul 2000, iar in acest an lucrarile au fost finalizate. De la primele ore ale diminetii, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, si PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului, au oficiat la Biserica ‘Sf. Nectarie’ din Iasi Sfanta Liturghie. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PS Episcop Casian, care a subliniat mai intai ajutorul pe care Sf. Cuv. Parascheva il ofera credinciosilor din Moldova si din intreaga tara. Apoi, PS Episcop Casian al Dunarii de Jos a evidentiat munca enoriasilor de la parohia Sf. Nectarie pentru ridicarea bisericii, explicand si cateva dintre semnificatiile pericopei evanghelice de astazi: ‘Dumnezeu a voit ca in aceasta duminica sa ne aflam in cartierul dvs., unde ati inaltat aceasta mareata, impunatoare si frumoasa biserica, de asemenea proportii inchinata Sf. Nectarie de Eghina, mare facator de minuni si vindecator de multe boli sufletesti si trupesti. Duminica in care ne aflam, insa, este duminica pe care Biserica o inchina Sfintilor Parinti de la Sinodul VII Ecumenic, Parinti care ne-au invatat ca Evanghelia Mantuitorului nostru Iisus Hristos este si cuvantul cu putere multa, despre care am auzit ca este asemenea semintei pe care semanatorul o seamana pe ogorul de pretutindeni, dar aici ne are in vedere pe noi, care suntem ogorul lui Dumnezeu. In afara de cuvant, Sfintii Parinti ne-au invatat, urmand pilda Sfintilor Apostoli, ca Dumnezeu este prezent in cuvantul Sau, deoarece El este Cuvantul Intrupat, dar Dumnezeu este prezent viu in icoanele Sale. Icoana inseamna aici cel in care se reflecteaza si devine asemenea dupa har, fiul lui Dumnezeu’.

In jurul orelor 10.00, IPS Mitropolit Daniel si IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, au adus la Biserica ‘Sf. Nectarie’ o racla cu un fragment din moastele Sfantului Nectarie, racla care va ramane definitiv in sfantul lacas ca dar din partea IPS Efrem. Inainte de a incepe slujba de sfintire a latarului bisericii, IPS Parinte Mitropolit Daniel a aratat semnificatiile acestei slujbe: ‘Slujba aceasta de sfintire a sfantului altar este parte din sfintirea intregii biserici, iar sfintirea completa va avea loc dupa ce biserica va fi impodobita cu pictura. Noi sfintim masa sfantului altar, intrucat aceasta prezenta a moastelor Sf. Ierarh Nectarie trebuie sa fie pusa in legatura cu moastele sfintilor martiri care se depun in piciorul sfintei mese. Deci, avem moastele sfintilor martiri care vor fi depuse in piciorul sfintei mese, dar avem si moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina care vor fi venerate zilele urmatoare, pentru ca IPS Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses si Eghina a avut o bunavointa deosebita, hotarand ca in aceasta biserica sa ramana pentru totdeauna un fragment din moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina’. De asemenea, IPS Parinte Mitropolit Daniel a acordat diploma de onoare ‘Stefan cel Mare si Sfant’ celor care au avut o contributie importanta la ridicarea Bisericii ‘Sf. Nectarie’ din Iasi.

La randul sau, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a rostit un cuvant de binecuvantare prilejuit de daruirea unei particele din moastele Sf. Nectarie, bisericii din Iasi care poarta acest hram: ‘Traim astazi Pastile acestei parohii, si am daruit si ati primit lumina exact ca in noaptea de Inviere. Vom oferi IPS Parinte Mitropolit Daniel un fragment din moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina, pentru a-l da parohului acestei biserici si pentru a ramane in aceasta biserica in vecii vecilor, atat timp cat va rezista si locasul de cult. Aceasta particica din moastele Sf. Ierarh Nectarie de Eghina cuprinde intereaga binecuvantare a moastelor Sf. Ierarh Nectarie’. Toti cei cinci ierarhi au oficiat apoi slujba de sfintire a altarului Bisericii ‘Sf. Nectarie’ in Iasi, dupa care credinciosii s-au putut inchina in sfantul altar moastelor Sf. Nectarie.

In cuvantul sau, parintele paroh Petrica Lehaci a vorbit despre greutatile pe care le-a intampinat pe parcursul ridicarii bisericii si a multumit tuturor celor care au oferit sprijin in acest sens: ‘Venirea la Iasi si in biserica noastra, unde vor ramane pentru totdeauna, a moastelor Sf. Ierarh Nectarie, vindecatorul de boli, are semnificatii deosebite. Pentru mine, astazi este o zi deosebita. Astazi, Inalt Prea Sfintiile Voastre, implinesc 28 de ani de preotie, dar nu pot uita pe cei care m-au ajutat sa ajung aici. IPS Voastra ati spus lucruri frumoase la adresa mea. Am incercat sa fiu intotdeauna la inaltimea chemarii si a vocatiei, cu toate ca am trait si momente deosebite, dar cand am avut greutati am avut de purtat o cruce grea, pentru ca stim ca atunci cand incepem o biserica nu este usor, si totusi bunul Dumnezeu, sfantul ocrotitor Nectarie si ceilalti sfinti ne-au intarit si ne-au ajutat sa ajungem aici. In aceste momente nu pot uita pe cei care ne-au ajutat, deoarece sunt un numar foarte mare de oameni care ne-au ajutat, avand credinta in Dumnezeu. Multumesc si autoritatilor locale care sunt in mijlocul nostru si care ne-au ajutat sa ajungem aici’.

La final, IPS Parinte Mitropolit Daniel a multumit tuturor celor care s-au implicat in buna desfasurare a evenimentelor de astazi: ‘Noi multumim parintelui Lehaci pentru aceasta frumoasa zi pe care a organizat-o, dar si pentru frumoasa primire. Ne raman in minte vii, tot timpul, copilasii care ne-au primit cu flori, apoi suntem recunoscatori celor care au contribuit astazi ca aceasta zi sa fie una binecuvantata, prin toata munca din zilele precedente si de azi-noapte, incat dorim sa va multumim dvs. tuturor, preoti impreuna slujitori cu episcopii foarte ravnitori si evlaviosi’.

Comentarii Facebook


Știri recente