Cinci ani de misiune creștină prin „Ziarul Lumina”

Ieri, 12 februarie, în Catedrala patriarhală, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, a oficiat un Te Deum cu ocazia împlinirii, pe data de 7 februarie, a 5 ani de apariție neîntreruptă a „Ziarului Lumina”, primul cotidian creștin din România. Preasfințitul Varlaam a vorbit despre îndelungata tradiție a presei bisericești, menționând faptul că „după proclamarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, mai mulți ierarhi și teologi de seamă au subliniat în nenumărate rânduri necesitatea apariției unui cotidian creștin care să reflecte viața dinamică a Bisericii din țara noastră”.

După sfârșitul slujbei de mulțumire, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, au fost evocate momente din istoria publicațiilor „Lumina”. Cosmin Olinici, consilier patriarhal pentru publicațiile „Lumina”, a prezentat principalele direcții de dezvoltare ale „Ziarului Lumina” în ultimii cinci ani și câteva proiecte de viitor. În continuare, pr. Constantin Sturzu, membru fondator al „Ziarului Lumina”, a precizat că „începuturile acestei publicații stau sub semnul apostolatului mediatic. Așa cum Mântuitorul a chemat la Sine și apoi a trimis să propovăduiască pe ucenicii Săi, tot așa și noi, cei care am fost împreună-lucrători la nașterea acestei publicații, am simțit că am primit, în calitate de fii ai Bisericii, o chemare mai presus de noi”. Cei prezenți la festivitate au ținut un moment de reculegere pentru regretatul membru fondator și director editorial Florin Zamfirescu, numit în lumea jurnalistică și „arhitectul de gazete” sau „omul din hârtie de ziar”.

În cadrul festivității, a fost lansat noul site al „Ziarului Lumina”, www.ziarullumina.ro, într-o nouă și îmbunătățită variantă, care depășește limitele ediției tipărite și care își propune să se constituie într-o „bibliotecă virtuală și într-un portal de resurse ortodoxe”.

Părintele Patriarh a felicitat pe membrii fondatori, pe ostenitorii și pe cititorii „Ziarului Lumina”, despre care a spus că este „o lumină pentru creștinul prezent și activ în societate” și „o necesară punere în valoare a spiritualității ortodoxe”.

Preafericirea Sa a dăruit membrilor redacțiilor ziarului din București și din Iași, ca instrumente de lucru, „Enciclopedia Ortodoxiei Românești”, recent tipărită, și volumul „Ierarhii și domnitorii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”. De asemenea, Patriarhul României a oferit diplome de onoare celor care s-au distins în mod deosebit prin contribuția la buna desfășurare a activității „Ziarului Lumina”.

Articol apărut în „Ziarul Lumina” din data 13 februarie 2010

Comentarii Facebook


Știri recente