Chiriarhul Oradiei la hramul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Oradea

De praznicul Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Oradea-Tei, cu prilejul sărbătoririi hramului sfântului lăcaș și aniversarea a zece ani de la așezarea pietrei fundamentale. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Pr. Silviu Dobai, Chiriarhul Oradiei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia a hirotonit pe tânărul teolog Nicolae Alin Herlea întru diacon, pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea.

Piatra de temelie a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Oradea a fost pusă în urmă cu zece ani, 8 septembrie 2001, iar prima liturghie în noua biserică a fost săvârșită la 8 septembrie 2006. Lucrările de construcție la biserică au fost realizate prin grija preoților Dragomir Balota și Florin Dem. În prezent, acest Sion este ridicat, acoperit cu tablă zincată, iar la exterior a fost placat cu cărămidă aparentă în timp ce interiorul este pregătit pentru pictură. Tot în interior biserica a fost înzestrată cu o frumoasă catapeteasmă din stejar, cu trei candelabre sculpatate de asemenea în lemn de stejar, dar și cu două strane noi din lemn. În altar a fost sculpatat un frumos baldachin din stejar, tei si păr.

În cuvântul de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre praznicul Nașterii Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din anul bisericesc, subliniind importanța prezenței Preasfintei Fecioare Maria în viața credincioșilor, a tuturor celor care o preacinstesc: „Maica Domnului, mijlocitoare și rugătoare a noastră către Dumnezeu, Maica Bisericii, Maica Precista, este cea mai iubită sfântă, cea mai populară femeie din istoria neamului omenesc, de aceea și numele de Maria este atât de iubit și de prețuit, fiindu-i închinate numeroase rugăciuni, acatiste și imne.”

„Biserica întreagă, din străvechime, a ales să cinstească pe Fecioara Maria, închinându-i mai multe sărbători. Poporul român a preacinstit-o pe Maica Domnului, atât la Adormirea, cât și la Nașterea ei, încă dinainte de venirea slavilor și a altor popoare barbare pe meleagurile noastre, din vremea creștinismului primar daco-roman, mărturie fiind denumirile populare ale sărbătorilor închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, precum „Sântă Maria Mare” și „Sântă Maria Mică […] Nașterea Sfintei Fecioare Maria este, așadar, o sărbătoare frumoasă, sfântă, binecuvântată, mângâietoare, aducătoare de pace, har și multă mulțumire sufletească pentru toți cei care o cinstesc pe Maica Domnului și care sunt mângâiați, în chip nevăzut, de Maica Domnului”, a mai spus Preasfinția Sa.

Părintele Dorel Octavian Rus, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, dar și Părintele paroh Dragomir Balota au adresat alese cuvinte de mulțumire Chiriarhului Oradiei pentru binecuvântare și prezență la hramul bisericii. Mulțumiri au fost aduse și credincioșilor, donatorilor și sprijinitorilor care au contribuit la ridicarea și înzestrarea bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Sofronie a subliniat faptul că „ziua de astăzi este un moment jubiliar care trece de la biserica însăși la biserica cea vie, din sufletele voastre, a credincioșilor acestei enorii. Azi se împlinesc zece ani de jertfă, dărnicie și hărnicie, de când dumneavoastră, împreună cu cei doi preoți, ați început să dăruiți și să vă dăruiți mult acestei biserici, iar încredințarea noastră este că Dumnezeu vă va răsplăti înmiit. Ați ridicat un lăcaș preafrumos, ce se înscrie, din punct de vedere arhitectural, în tradiția străveche bizantină, de care era atât de mare nevoie în orașul nostru, în această parte a cetății Oradiei”.

Comentarii Facebook


Știri recente