Chemarea lui Constantin Brâncoveanu la Adrianopol în anul 1703

În anul 1703, Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a fost chemat la Adrianopol, reședința temporară a Curții imperiale otomane în timpul sultanului Mustafa al II-lea. Informații despre această vizită regăsim în însemnările secretarului domnesc Anton Maria del Chiaro și ale cronicarului de curte Radu Greceanu. Domnitorul român avea să se întoarcă la București cu firman de domnie pe viață.

Radu Greceanu arată că vizirul a primit de la sultan misiunea „ca să chieme pre măriia-sa Costandin-Vodă la Odriiu” (Adrianopole, azi Edirne – Turcia, n.r.) după ce „Paștile au trecut, a doao zi luni”, ajungând în București „în zioa de duminica Tomei”. Del Chiaro oferă mai multe detalii, pe care le pune pe seama unor informații procurate de venețianul Iacopo Pilarino, fost prim medic al domnitorilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu. Astfel, sosirea imbrohorului (delegat al sultanului în Țările Române cu înalte misiuni politice, n.r.) se petrece în luna aprilie a anului 1703. Numele imbrohorului îl regăsim tot în cronica lui Radu Greceanu, care spune că „de la Poartă au trimis pre un cuciuc (mic, n.r.) îmbrihor al împăratului anume Selim aga”. Faptul că acesta a trecut Dunărea spre Țara Românească fără a fi informat de capuchehaiele sale de la Adrianopol l-a surprins pe Brâncoveanu, care i-a ieșit în întâmpinare cu toată protipendada la marginea Bucureștiului și l-a condus cu fast până la Curtea Domnească.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…