Cete de colindători în Aula Palatului Patriarhiei

Concertul tradițional de colinde ‘Răsăritul cel de sus’ al Patriarhiei Române, organizat de Centrul de Presă BASILICA, a avut loc vineri, 16 decembrie, în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ din Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor sute de invitați. În acest an, concertul a fost susținut de Grupul psaltic ‘Tronos’ al Catedralei patriarhale, Ansamblul folcloric ‘Balada Bucovinei’ din Suceava, Ansamblul folcloric ‘Cosăul’ al Parohiei Sârbi din județul Maramureș și Corul de copii ‘Sfântul Nectarie’ al Parohiei Ghimicești din județul Vrancea, informează „Ziarul Lumina”.

Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’ s-a dovedit neîncăpătoare, în sală fiind prezenți peste 1.000 de spectatori. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au participat Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, colaboratori și sprijinitori ai Patriarhiei Române și ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ și de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din București, preoți și o mulțime de alți invitați.

Cete de colindători din diferite regiuni ale țării

Cel care a dat startul colindelor a fost Corul de copii ‘Sfântul Nectarie’ al Parohiei Ghimicești, județul Vrancea, dirijat de părintele Vasile Dabija, un grup format din 22 de copii, cu vârste între 10 și 18 ani. A urmat Ansamblul folcloric ‘Cosăul’ din Parohia Sârbi din județul Maramureș, care se mândrește cu o vechime de 20 de ani și are în componența sa 50 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, îndrumați de profesorii Mariana și Petru Ștețiu, iar apoi Ansamblul de copii și tineri ‘Balada Bucovinei’ din Suceava, un grup cu o vastă experiență, înființat în 1990 din inițiativa și eforturile dirijorului și folcloristului George Sârbu. Grupul psaltic ‘Tronos’ al Catedralei patriarhale, condus de protopsaltul Mihail Bucă, a încheiat programul cu o serie de colinde psaltice și tradiționale, prin care au subliniat importanța duhovnicească a praznicului Nașterii Domnului. Toți colindătorii au primit la sfârșitul prestației câteva daruri din partea Patriarhiei Române.

Întrucât la 17 decembrie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Prooroc Daniil, iar pe 18 decembrie pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, psalții, împreună cu toți invitații, i-au urat Întâistătătorului Bisericii noastre ani mulți și binecuvântați.

Bogăția infinită a tainei lui Dumnezeu, exprimată în cuvinte simple

La finalul concertului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură prin care a subliniat importanța colindelor în viața oamenilor și a arătat că ele sunt manifestarea cea mai curată și mai frumoasă a recunoștinței noastre față de iubirea lui Dumnezeu pentru noi. ‘Toate colindele pe care le cântăm în această perioadă sunt răspunsul Bisericii, răspunsul credincioșilor la iubirea nesfârșită și mai presus de minte a lui Dumnezeu-Tatăl Care a trimis în lume pe Unicul Său Fiu ca lumea să dobândească viața veșnică. Colindele specifice românilor sunt în primul rând tâlcuirea populară artistică a ceea ce credincioșii au auzit din Evanghelie și din cântările de la strană din biserică. Adevărul mărturisit de colinde este același cu cel mărturisit de Biserică în timpul Sfintei Liturghii și în timpul sfintelor slujbe, doar forma este diferită. Este o formă populară care în cuvinte simple ne arată bogăția infinită a tainei iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate’, a spus Preafericirea Sa.

Concertul tradițional de colinde al Patriarhiei Române s-a încheiat cu intonarea unuia din cele mai cunoscute colinde românești, ‘O, ce veste minunată’, laolaltă de toți cei prezenți în sală.

Comentarii Facebook


Știri recente