Ceremonii și slujbe religioase în școlile ardelene

Deschiderea noului an școlar la Colegiul Național ‘Andrei Șaguna’ din Brașov a fost binecuvântată prin prezența Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat o slujbă religioasă, informează „Ziarul Lumina”. Și ceilalți ierarhi ardeleni au binecuvântat elevii și cadrele didactice din învățământul laic, precum și din învățământul confesional.

Festivitatea de deschidere a noului an școlar de luni, 17 septembrie, de la Colegiul Național ‘Andrei Șaguna’, clasat în primele trei dintre cele mai performante licee din țară, a început cu o slujbă de binecuvântare oficiată de IPS Laurențiu. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Brașov, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, pr. Vasile Goian, cadru didactic al liceului, și alți preoți din oraș. Între autoritățile județene și locale prezente s-au aflat prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci, și primarul George Scripcariu.

După slujba religioasă în timpul căreia icoana Sfântului Andrei Șaguna a fost ținută la loc de cinste, ierarhul i-a îndemnat pe elevi să fie demni de statutul oferit de studierea la acest colegiu național, iar pe profesori să se dedice la fel de mult în a insufla elevilor învățătura cea bună și de a le oferi modele de urmat în viață.

‘Cerem binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lucrării care se va săvârși aici în decursul anului școlar. Este o lucrare intelectuală, de pregătire pentru profesiunile din această lume, precum și o pregătire spirituală’, a spus IPS Laurențiu.

Ierarhul a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, apoi i-a dăruit noului director al colegiului, Dorel Agache, o icoană a Sfântului Andrei Șaguna. De asemenea, IPS Laurențiu a oferit cadrelor didactice și bibliotecii lucrările de specialitate despre Sfântul Andrei Șaguna publicate la Editura eparhială ‘Andreiana’.

Colegiul Național ‘Andrei Șaguna’ funcționează într-o frumoasă clădire retrocedată recent Arhiepiscopiei Sibiului. Primele cursuri la liceul înființat de sfântul ierarh au fost organizate în 1850, cu sprijinul Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ și al Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Brașov.

Deschiderea anului școlar la Cluj-Napoca

Elevii Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au participat la Sfânta Liturghie, oficiată în capela școlii de arhimandritul Teofil Tia, în prezența directorului seminarului, pr. dr. Liviu Vidican Manci, și a dascălilor instituției. Elevii și profesorii au participat, apoi, la slujba de Te Deum oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în Catedrala mitropolitană.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat slujba de Te Deum la școala din Baciu, la invitația prof. Gligor Hagău, directorul instituției, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea gimnaziului în limba română.

La Cluj-Napoca a avut loc, sâmbătă, 15 septembrie, festivitatea de deschidere a Colegiului Național Ortodox, care a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de IPS Andrei. În sobor au fost prezenți directorul seminarului, pr. Liviu Vidican Manci, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, pr. Vasile Stanciu, și arhid. Claudiu Grama, consilier eparhial.

IPS Andrei a acordat distincția ‘Crucea transilvană’ consilierului economic al Arhiepiscopiei, Sorin Câlea, și ‘Crucea arhiepiscopală’ fostului director al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, pr. Cristian Sonea. La noul colegiu, înființat de Arhiepiscopie, în colaborare cu seminarul, funcționează patru clase de ciclu primar, dintre care două clase pregătitoare și două clase I. Cei aproximativ 70 de elevi au posibilitatea de a participa la un program duhovnicesc, de a urma cursuri opționale de limba engleză și germană, dar și un program afterschool, cu cercuri de pictură, muzică, dansuri, balet și teatru.

Nou an școlar la Alba Iulia, Oradea și Baia Mare

Seminarul Teologic Ortodox ‘Mitropolit Simion Ștefan’ din Alba Iulia și-a deschis din nou porțile pentru cei 280 de elevi, în prezența Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care a binecuvântat începerea noului an școlar. ‘Dragi elevi, citiți, studiați, informați-vă; priviți la modele pozitive și urmați-le pilda și sfaturile. Așa să potoliți setea de cunoaștere și de împlinire autentică’.

Seminarul din Alba Iulia funcționează din 1991, în 2002 s-a înființat profilul Filologic, cu o durată de patru ani de studiu, specializare deschisă atât băieților, cât și fetelor, iar din 2010, școlarizează și copii în învățământul gimnazial. De la înființare până în prezent au absolvit 18 promoții, ce însumează 753 de elevi.

Festivitatea de la Liceul Ortodox ‘Episcop Roman Ciorogariu’ a fost una specială, în acest an, având loc în cele două locații ale școlii, una pentru ciclul primar și gimnazial, și alta, nouă, pentru ciclul liceal. Elevii teologi s-au întors în clădirea vechii Academii Teologice care a fost confiscată de regimul comunist în urmă cu 61 de ani. Slujba de Te Deum a avut loc în Paraclisul ‘Sfântul Niceta de Remesiana’, refăcut pe locul vechiului paraclis al academiei. Ceremonia a continuat în curtea liceului, unde au luat cuvântul pr. Radu Rus, directorul liceului, prof. Nicolae Avram, inspector școlar general adjunct al județului Bihor, și viceprimarul Ovidiu Mureșan.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a amintit strădaniile primului episcop al reînființatei Eparhii a Oradiei, Roman Ciorogariu, de a deschide o școală teologică în Oradea Mare. Ierarhul a adresat un cuvânt de prețuire pentru toți cei care slujesc școala, iar elevilor le-a adresat îndemnul de a-și cultiva darurile pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar al Seminarului Teologic ‘Sfântul Iosif Mărturisitorul’ din Baia Mare, care a avut loc la Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor format din părinții profesori ai Seminarului Teologic, apoi a transmis mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul României, la începutul anului școlar. De asemenea, ierarhul a salutat înființarea clasei a V-a în cadrul seminarului.

Festivitate la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Sibiu

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Social, a participat cu o delegație formată din pr. consilier social Nicolae Rusu, pr. Nicolae Lațchescu, pr. Marian Vlăduț și asistenții sociali Tudor Costea și Nicolae Blaga la festivitățile de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu. Aici, delegația Arhiepiscopiei a oferit dulciuri, sucuri și rechizite elevilor. Printre cei prezenți la festivitate s-au aflat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, consilieri județeni, conducerea școlii, reprezentanți ai Complexului ‘Prichindelul’ Sibiu și ai altor instituții de profil. Preoții au săvârșit slujba de Te Deum la început de an școlar, iar pr. consilier social Nicolae Rusu a ținut un cuvânt de învățătură elevilor și cadrelor didactice și le-a transmis mesajul de binecuvântare al IPS Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente