Ceremonie solemnă pentru foștii deținuți politici și deportați în Bărăgan

Asociația Foștilor Deținuți Politici și Deportați în Bărăgan, Filiala Mehedinți, a organizat luni, 18 iunie, o serie de manifestari comemorative cu ocazia implinirii a 61 de ani de la deportările în Bărăgan, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Astfel, a avut loc un ceremonial comemorativ solemn, aflat sub semnul unor răscolitoare trăiri și aduceri aminte, în fața monumentului dedicat victimelor comunismului.

Un sobor de preoți a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor mehedințenilor ce s-au mutat la Domnul și au trecut prin grele încercări în timpul deportărilor și strămutărilor de amploare în Câmpia Bărăganului.

La monumentul ridicat în parcul Dragalina din Drobeta Turnu Severin, numeroșii membrii ai asociației au înălțat timp de câteva minute, împreună cu preoții, rugăciune în memoria celor apropiați ai lor care au pierit în timpul regimului comunist fără să fi avut vreo vină și au depus jerbe de flori.

În contextul încordării relațiilor dintre România și Iugoslavia, exclusă în 1948 din Comintern, granița dintre cele două țări a devenit o zonă sensibilă pentru guvernul comunist de la București. Etniile prezente aici, în special în Banat, erau considerate drept ‘elemente cu un factor ridicat de risc’. Urmând modelul sovietic, pe 15 martie 1951 Ministerul de Interne al Republicii Populare România a dat un decret de stramutare a acestei populatii.

Deportările în Bărăgan au fost o acțiune de amploare întreprinsă de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forțat populația care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de granița cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți în Câmpia Bărăganului.

Membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici Mehedinți, împreună cu foștii deportați în Bărăgan se vor aduna și pe 29 iunie, la monumentul victimelor comunismului de la Izverna – Mehedinți, pentru a comemora pe eroii martiri căzuți în timpul regimului ateist.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…